Le Variétés

Een nieuwe brasserie in het radioschip aan het Brusselse Flageyplein biedt nostalgie rond de grill.

L e Variétés opende half april 2003 en lag vanaf de eerste dag in de gratie van het Brusselse uitgaanspubliek. Daar zijn diverse redenen voor.

Eerst en vooral is er de locatie: het nostalgische radioschip aan het Brusselse Flageyplein.

Een tweede troef is het decor, ontworpen door designerkok Frédéric Nicolaï. De man, die aan de lopende band succesvolle horecaprojecten creëert, liet zich voor Le Variétés inspireren door de oorspronkelijke stijl van het gebouw. Nicolaï toonde respect voor architect Joseph Diongre door wanden en plafonds met zebrana te bekleden, het Afrikaanse hout dat je overal in het oude radiogebouw terugvindt. De restaurantstoelen zijn kopieën van de stoelen die voorheen door de leden van het radio-orkest werden gebruikt. Le Variétés neemt een hoek in op het gelijkvloers van het vroegere radiogebouw. De enorme vensters geven uitzicht op de vijvers van Elsene. In de open keuken, die gedeeltelijk is afgeschermd door een ronde bar, pronkt een monumentale grill. Zo’n verticaal braadtoestel, dat in de jaren vijftig enorm populair was, is ideaal om aan spies gestoken gevogelte, een stuk ham, lamsbouten of een speenvarkentje langzaam te garen. Deze grilltechniek neemt meer tijd in beslag dan het braden in de oven. Het grote voordeel is dat de ingrediënten minder snel uit- drogen, waardoor het vlees meer succulent is.

De derde troef van Le Variétés is de baas en chef-kok Alexandre Masson. De man stond acht jaar lang aan het fornuis van het naburige restaurant Le Prévot. Daar liet hij zien dat hij kan koken en weet wat lekker is. In Le Variétés kiest Masson voor een verzorgde brasseriekeuken, met grillgerechten en andere evergreens als specialiteit.

Wij kwamen op een zomerse avond en troffen een uitverkocht terras. Later op de avond zouden ook alle tafels binnenin worden ingenomen. Dan zit je dicht naast elkaar, maar het geroezemoes van de menigte bemoeilijkt het afluisteren van je buren.

Wij kozen voor artisjok met afzonderlijk geserveerde vinaigrette als klassiek en smakelijk voorgerecht (5,90 euro) en gemarineerde tonijn, vluchtig aangekorst en rauw-rood op het bord gebracht met een lekkere oosterse salade (10,80 euro). Een smakelijk hammetje van de grill volgde, gelakt met mengsel van limoen, honing en vierkruidenmengeling (13,70 euro), opgediend met een gemengde salade (3 euro supplement) en in huis bereide frieten (2 euro supplement). Aan de andere kant van de tafel verscheen een wat miezerige zeebaars van de grill met venkel en citrusboter (17,20 euro). Als compromiswijn bestelden we een innemende Côtes du Rhône Rasteau, domaine Rabasse-Charavin 2000 en om af te sluiten was er een klassieke dame blanche (5 euro).

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content