Le Charmes-Chambertin

Het is een eind rijden, maar wie zowel een heerlijk glaasje wijn als een gastronomisch menu wil degusteren, trekt er ongetwijfeld op een dag naartoe. Le Charmes-Chambertin in Crawhez serveert een lekkere burgerkeuken.

Wie in een afgelegen gehucht als Crawhez – nabij het schilderachtige dorpje Clermont – zoveel fijnproevers weet aan te trekken, moet wel iets bijzonders in zijn mars hebben. Roger Simul en zijn echtgenote Claudine Cupers, eigenaars van Le Charmes-Chambertin weten precies wat dat betekent. Hun royale en smakelijke burgerkeuken heeft aanhangers tot in Antwerpen, Maastricht en Aken.

Voor Roger Simul zijn eethuisje startte in het kleine landbouwersdorp, was hij de geestdriftige hobbykok, die vrienden en kennissen geregeld verraste met heerlijke banketjes. Zijn eenvoudige eetgelegenheid in Crawhez groeide dan ook uit tot een ruim en comfortabel restaurant.

Het zijn gourmands die vandaag Le Charmes-Chambertin bezoeken. En wat hoort er bij een lekkere maaltijd anders dan een glaasje van een lekkere klassewijn? Aan referenties ontbreekt het in de indrukwekkende verzameling wijnen van Roger Simul zeker niet. De kaart telt overwegend Bourgogne-wijnen en de keuze die Roger Simul maakt is allesbehalve anoniem. Enkele keren per jaar bezoekt hij de wijnbouwers met wie hij geprivilegieerde contacten onderhoudt.

Midden in het jachtseizoen – en temeer omdat de hinde, ree, wildzwijn en haas die op het menu voorkomen, rechtstreeks worden aangekocht bij de jager – kozen we uiteraard voor het menu Venaison en Nature Morte (1800 frank en 2400 frank met wijn inbegrepen). Onze honger werd gescherpt door een aangename Mont-Avril, Côte Chalonnaise ’95 van Michel Goubard. Op het bord was een gemengde salade mooi geserveerd met gebakken jacobsschelpdieren en gedroogde ham van wildzwijn. Ze smaakte lekker en licht. Bij het rood gebraden borstvlees van de Col Vert-eend genoten we van een zelf ingevoerde, waardige Château Maurins, Saint-Emilion ’95. Het vlees was vergezeld van krokant spek, shii-take paddestoelen, peer en een karamel van rode wijn. De Mercurey ’95, premier cru Vieille Vigne des Gombins, smaakte heerlijk met de nootjes van reekalf. Bij het wild kregen we pommes frites Pomme Neuf (dikke frieten), gestoofde bospaddestoelen, andijvie, knolselderpuree en, in afzonderlijke potjes, vijgen- en veenbessencompote. Om af te ronden konden we nog degusteren van lokale kazen, zoals Herve van kaasmakerij Lecomte in Battice, opgediend met een lepeltje perensiroop en feestelijke nagerechten: sorbet van chocolade met siroop van dennenmunt, kruidenbavarois en vanille-ijs met gedroogde pruimen en abrikozen.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content