Le Chabichou

Landelijke romantiek en een smakelijke keuken in het Waals-Brabantse Ophain.

Op een boogscheut van de Brusselse ring en op vijf minuten rijden van Halle bevindt zich het idyllische dorpje Ophain. Daar, aan het pleintje rond de zestiende-eeuwse kerk Sainte-Aldegonde, ligt een oude hoeve, waarin het restaurant Le Chabichou is ondergebracht.

Wij kwamen op een regenachtige avond, werden hoffelijk ontvangen en waren aangenaam verrast door de gezellige drukte in de knusse eetzaal. Het haardvuur brandde en er werd gegeten bij schemerlicht. Gewelfde plafonds, stenen vloeren, antiquiteiten en kaarsjes zorgden voor de nostalgische sfeer die past bij een avond ontspannen eten in Wallonië.

Restauranteigenaar is Philippe Painblanc, maar die is niet altijd in huis sinds hij zijn plaats aan het fornuis afstond aan Bruno Van Vennet. Deze chef-kok kreeg een intensieve opleiding in Brusselse burchten van de klassieke keuken (onder meer L’Ecailler du Palais Royal en Villa Lorraine) en had elf jaar lang zijn eigen restaurant: Le Saint-Anne in Eigenbrakel.

In Le Chabichou krijgt Bruno Van Vennet ondersteuning van zaaldirecteur Michel Close. Die naam doet bij liefhebbers van de goede keuken ongetwijfeld een belletje rinkelen, want ook deze professioneel opgeleide horecaman had zijn eigen zaak: restaurant Michel Close in Glabais was jarenlang een van de beste tafels uit de streek!

Le Chabichou heeft een spijskaart met feestelijke bereidingen uit de onvergankelijke Frans-Belgische keuken. Het zijn gerechten die bij het lezen de honger scherpen. Er zijn twee menu’s: het ‘Menu de la Mer’ staat geafficheerd voor de verteerbare prijs van 34 euro, terwijl het door ons geproefde ‘Menu Chabichou’ 45 euro zonder, en 65 euro met wijnen kost.

De eerste bereiding was een delicate en frisse tartaar van tonijn en gemarineerde rauwe langoustine met krokant van komkommer. Van onder de kurk kwam een correcte Pinot Blanc uit de Elzas, Domaine Gérard Neumeyer. Daarna kwam een smakelijke bereiding van kort gebakken sint-jakobsschelpdieren, gewelde botersaus en gekonfijte tomaat met citroen en basilicum. Het hoofdgerecht bestond uit gepekelde en gebraden koteletjes van speenvarken met braadjus, groene linzen en spekjes: een lekker landelijk gerecht dat paste bij de omgeving. Deze keer werd het glas gevuld met een Château Montaiguillon, een rode uit Montagne Saint-Emilion die in kracht tekortschoot en snel verveelde. De andere kant van de tafel koos voor kabeljauw: de met zorg gegaarde vis onder kruidenkorst kwam op het bord met gewelde boter-en-champagnesaus. Chabichou-geitenkaas van onder de grill werd opgediend met Luikse perensiroop en een slaatje met pijnpitten. Afsluiten deden we met een lekkere laagjestaart van chocolade, koffie en speculaas.

Wij waren tevreden over de sfeer, de ontvangst en de verzorgde klassieke gerechten.

KAART – RESTAURANT LE CHABICHOU

5 sterretjes

Rue de l’Eglise 2

1421 Ophain

tel. 02 385 07 76

Gesloten op dinsdagavond, woensdag en zaterdagmiddag.

Terras voor zomerse dagen.

Kader: landelijk, ouderwets knus.

Onthaal: vriendelijk en efficiënt.

Keuken: smakelijke, feestelijk gepresenteerde gerechten uit de klassieke Frans-Belgische keuken.

De beoordeling gaat van 1 tot 5 sterretjes.

1 = negatief

2 = redelijk

3 = positief

4 = aanbevelenswaard

5 = uitmuntend

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content