LAVITHAS. Verdere instorting

De pogingen van de hoofdrolspelers uit de saga omheen Lavithas, het failliete facilitaire video- en filmbedrijf uit Mechelen, om de Belgische resten van hun imperium te redden, lijken mislukt. Het vastgoed dat zij tijdens hun avonturen in Super Club en Lavithas verwierven staat praktisch allemaal te koop of is aangeslagen. Ook hun laatste maatschappijen waarlangs zij poogden aktief te blijven, zijn bijna alle op sterven na dood.

GUIDO VAN BELLE.

Zo is het filmrechtenhuis van Guido Van Belle, Moviemax Service ontdaan van zijn voornaamste activa, de filmrechten, en bedolven onder een dagvaarding van de RSZ, een geprotesteerde wissel, een ongedekte cheque en een trits gerechtelijke procedures. Het lijkt hier wel wachten op een nieuwe faling. Voorts is beslag gelegd op het vastgoed in Carbell Belgium en in Immobelle, evenals op de woning van Van Belle in Jabbeke.

Eenzelfde beeld in Gibraltar waar Van Belle langs vier limited companies aktief was. Ballybawn ltd, waarlangs hij platen- en videodistribiteur CNR België wou kopen, en Rhyme & Reason ltd, dat had geïnvesteerd in de groep Lavithas, zijn allebei op 8 juni van dit jaar geschrapt uit het vennootschappenregister. Homegrown ltd, tot verleden jaar eigenaar van een luxueus appartement in het Spaanse Marbella, werd op 8 november ’94 in vereffening gesteld. Rest nog Eastwick ltd, eigenaar van een riante villa aan de Via Estrella in Marbella waar Van Belle een groot deel van het jaar vertoeft.

BIJ JAN MAES

, een andere hoofdrolspeler in de Super Club- en Lavithas-dossiers, zien we een gelijkaardig plaatje. De vier vennootschappen die hem in België nog overblijven, zijn alle praktisch van de kaart geveegd. Applisoft Systems, Maes’ voornaamste werkmaatschappij (die ook een appartement aan de Zeedijk in De Haan en een duplexappartement aan de Gentse Noordstraat in eigendom had), werd in vereffening gesteld. Het vastgoed in De Haan is verkocht en dat in Gent staat voor 13,5 miljoen frank te koop. Ook de vroegere woning aan de Hertendreef in Schoten, eigendom van Ficaro NV, werd op de markt gegooid, en hetzelfde gebeurde met de grond ernaast die in Simmo NV zit, een andere vennootschap van Maes. Simmo en Maes’ investeringsvennootschap Superco NV zijn eveneens gekonfronteerd met geprotesteerde wissels. Ook hier lijkt het dus wachten op het overlijdensbericht van deze vennootschappen. Bijna dood is ook Pointdene Investments ltd, de Engelse eigenaar van haast alle aandelen van Applisoft Systems. Pointdene dreigt nu elk ogenblik door de Registrar of Companies geschrapt te worden.

MARC DE SCHUTTER

, de rechterhand van Jan Maes bij Lavithas, heeft het ook moeilijk. Een gedeelte van zijn vastgoed heeft hij reeds verkocht. De Schutters voornaamste investerings- en vastgoedmaatschappij Marco NV is bij wijze van spreken in comateuze toestand, versmacht onder geprotesteerde wissels. Immo De Haan, na Lavithas De Schutters overblijvende immobiliënmaatschappij, werd onlangs officieel verkocht aan zijn broer Wim De Schutter, van de Blankenbergse drukkerij Neptunus NV. Satellite NV, waarlangs Marc De Schutter samen met enkele Indiërs blanco videocassettes ging verkopen, werd, na dagvaarding, op 5 oktober jl. failliet verklaard. Verder staat, na de verkoop van zijn appartement aan de Zeedijk in De Haan, de woning in het Nederlandse Philippine te koop en gingen eerder dit jaar zijn Marcinvest en Sparrow Industrials overkop.

OOK BIJROLSPELERS

als een Marc De Vos van Lowlands Holding, de Luxemburgs-Belgische investeringsmaatschappij, en Paul De Cock, schoonbroer van Maurice De Prins, ondervinden problemen met beslag op hun woningen vanwege de vele curatoren en de fiskus. Bijkomend probleem voor hen zijn namelijk de loodzware aanslagen vanuit de Biezondere Belastingsinspektie. “Ik heb een aanslag gekregen van ongeveer 500 miljoen frank, die ik uiteraard betwist. En die ik overigens toch nooit zal kunnen betalen, ” zegt Marc De Schutter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content