Laptop met ruwe bolster

Op een industriële werkvloer kan een gewone laptop niet altijd zijn mannetje staan. Daarom hebben sommige computerfabrikanten toestellen ontwikkeld die tegen een stootje kunnen.

Computers zijn onmisbaar in elke industriële omgeving. De traditionele pc of laptop is echter ontwikkeld voor het ‘veilige’ bureauwerk. En zelfs daar wordt die al wel eens het slachtoffer van een wankele tafel of een gemorste kop koffie. Uit onderzoek blijkt dat een op de tien notebooks vroeg of laat de geest geeft door beschadiging van de hardware. Het scherm en de harde schijf worden daarbij het vaakst getroffen. De reparaties kosten bedrijven handenvol geld, maar niet zelden is het kwaad onomkeerbaar geschied. Gevolg: gegevens kwijt en frustratie alom.

Een aantal fabrikanten heeft zich daarom toegelegd op robuuste computers. Die kunnen zonder moeite overleven op kantoor, maar ze zijn ook perfect inzetbaar op de ruige werkvloer. Zulke rugged toestellen zijn veel beter beschermd tegen schokken en valpartijen dan traditionele notebooks. Bovendien zijn de gevoelige componenten extra afgeschermd tegen stof, vuil, warmte, koude en vocht. Voor zulke industriële toestellen werd zelfs een internationale IP-norm ontwikkeld: die geeft de mate van bescherming weer tegen het binnendringen van stof en vloeistoffen (zie kader).

Vallen en opstaan

Panasonic heeft al twaalf jaar een aantal robuuste laptops in zijn gamma. In Japan groeide deze elektronicagigant in de afgelopen drie jaar zelfs uit tot marktleider op dit vlak. Het Panasonic Toughbook-assortiment omvat drie categorieën: robuust, semi-robuust en extra robuust. Bij de ontwikkeling wordt elk type aan strenge tests onderworpen. Zo wordt de harde schijf gedurende een tweetal uur blootgesteld aan intensieve trillingen en schokken.

Bovendien wordt nagegaan welke val ze kunnen overleven: dat gebeurt vanop verschillende hoogtes, vanuit meerdere hoeken en op diverse ondergronden. Door een speciale behuizing – gemaakt uit een magnesiumlegering – is de bescherming veel hoger is dan bij de normale kunststofbehuizingen. Zelfs bij de laptops in de laagste categorie (robuust) heeft een val van 76 centimeter – dat is ongeveer de hoogte van een werktafel – geen gevolgen. De semi- en extra robuuste toestellen overleven zelfs moeiteloos een plof op de grond vanop 90 centimeter.

Warm en koud

Daarnaast krijgen de onderdelen van deze Toughbooks tijdens de ontwikkeling af te rekenen met extreme temperaturen en hevige temperatuurschommelingen – al dan niet in combinatie met vocht. De extra robuuste modellen kunnen temperaturen van -20 tot +60 graden Celsius aan. Dankzij een speciaal drainagesysteem zijn het toetsenbord, het touchpad en andere kwetsbare componenten beschermd tegen het binnendringen van spatwater. Zelfs het morsen van een vol glas water op het keyboard vormt geen probleem. De prijzen van deze stoere Toughbooks variëren tussen 2200 en 4840 euro. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content