Langs kanalen en kusten

Eric Pompen Eric Pompen is redacteur van Moneytalk

Wie een weekend wil uitwaaien en genieten van een ongerept stuk (Frans)-Vlaanderen fietst de Noordzeeroute van Brugge tot Boulogne-sur-Mer.

Sinds ’85 is de Noordzeeroute (LF1), een bewegwijzerde fietstocht van 470 kilometer langs de kust, doorgetrokken van Den Helder (Nederland) tot in Boulogne-sur-Mer (Frankrijk). Een aanrader voor iedereen die een sportief uitstapje plant.

Het traject loopt over een plat tot licht glooiend landschap en voert de wielertoerist langs de mooiste plekjes van de Hollandse duinen, de Zeeuwse delta, de Vlaamse polders, het Franse houtland, de heuvels van Artesië tot aan de krijtkust van Nord-Pas-de-Calais. Bovendien maak je de dagtochten zo lang of zo kort als je zelf wil. Naast de nodige topografische kaarten (1/50.000) bevat de Nederlandse gids van de Stichting Landelijk Fietsplatform informatie over het landschap en tal van praktische tips over overnachtingsmogelijkheden, musea en andere attracties. In de handleiding vind je ook een register van toeristische diensten.

Wij kiezen voor een weekendtrip van Brugge tot aan de ongerepte standen van de Opaalkust (Nord-Pas-de-Calais). Totale afstand : 180 kilometer. Om tot bij ons startpunt te raken, nemen we de trein. Dat kan, op voorwaarde dat je per fiets een toeslag betaalt van 150 frank. Geen onoverkomelijk probleem, op voorwaarde dat je op voorhand even informeert of de betrokken dienst over een speciale wagon voor fietsen beschikt. Zoniet bestaat het gevaar dat je enkele uren moet wachten tot je vervoermiddel ter plekke arriveert. Niet bevorderlijk voor een goede start van je uitstap.

Het eerste deel van onze tocht door het Vlaamse poldergebied loopt langs twee kanalen : Gent-Brugge-Oostende en Passendale-Nieuwpoort. Via de bedding van een voormalige spoorlijn kom je aan de IJzertoren van Diksmuide terecht. Stroomopwaarts fiets je door het natuurgebied De Blankaart tot aan de Franse grens in Oost-Capel. Het gebied wordt gekenmerkt door een rust en ongereptheid. In het schilderachtig dorpje Esquelbecq Ekelsbeke kruisen we opnieuw de IJzer en beklimmen de Ravensberg in Merckegem. Na Watten worden de bordjes zeldzamer, maar het landschap overtreft alle verwachtingen. Na het moerasgebied Audomarois slingert het traject zich door het Parc Naturel Regional du Boulonnais tot aan de krijtrotsen van Boulogne-sur-Mer.

Alleen de terugreis is een domper. In Frankrijk mag de fiets gratis de trein op. Bij de grensovergang merkt de Belgische conducteur, die even daarvoor ons kaartje probleemloos had geknipt, echter op dat we een boete van 500 frank verschuldigd zijn. We beschikken immers niet over een geldig vervoerbewijs voor onze fiets. Als verdediger van het openbaar vervoer zou de NMBS dringend werk moeten maken van deze hemeltergende anomalie.

ERIC POMPEN

Info : bij VJF tel. (03)232.72.18.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content