Langer genieten

Ad Van Poppel medewerker Trends

Panasonic brengt een nieuwe batterij op de markt (‘die nog langer moet meegaan’) en wil daarmee de nummer twee op de markt worden (na Duracell).

Recentelijk nam Panasonic een Smart in gebruik. De miniwagen kreeg niet alleen de kleuren van de nieuwe Panasonic Power Alkaline Max-batterijen, op het stadsautootje ligt ook een uitvergrote batterij. Met de Smart trekt deze zomer een promoteam naar evenementen in het land. “We profiteren van het image van de Smart, iedereen kijkt ernaar,” hoopt Tom Meynendonckx, product manager Advertising & Promotion van Panasonic Battery Sales Europe in Groot-Bijgaarden. De auto zal ook te zien zijn in de sponsorfilm op het VTM-scherm. Begin juni reed de Smart nog in Barcelona bij de interne lancering van het product.

Panasonic – al sinds 1931 producent van batterijen – kent de energiebehoeften van nieuwe apparaten. Het concern maakt immers zelf audio- en videoproducten. Het levert ook batterijen aan de andere Japanse elektronicafabrikanten. “We zitten in de eerste loge,” beseft Johan Vande Velde, general manager Domestic Sales bij Panasonic Battery Sales Europe. “We weten welke nieuwe draagbare toestellen eraan komen.” De voorbije jaren nam het aantal portable toestellen die veel stroom vragen, sterk toe. De fabrikanten speelden erop in met long life-batterijen. “Maar het volstaat niet meer dat de batterijen lang meegaan, ze moeten ook een grote hoeveelheid stroom kunnen afleveren,” analyseert Vande Velde.

Alles of niets

De samenleving treedt de era of portable digital power binnen. “Digitaal en mobiel worden steeds belangrijker. Meer en meer mensen hebben een laptop en gsm. In 2000 is wellicht al 60% van de nieuwe toestellen digitaal, vooral in de consumentenmarkt,” voorspelt Meynendonckx. Conventionele apparaten werkten gewoon wat zwakker als de batterijen kracht verloren. De digitale apparaten hebben een constante hoeveelheid vermogen nodig. Ze spelen alles of niets. “Als je het verval van voltage kan uitstellen, heb je ook een langer verbruik,” legt Meynendonckx uit. Daarom kwam er een nieuwe batterij, die tot 30% meer aankan dan de vorige generatie.

In 1996 bracht Panasonic de Alkaline Power Activator op de markt, het eerste resultaat van de beslissing om te focussen op power. De impact liet niet op zich wachten. Tussen 1995 en 1998 steeg de verkoop van Panasonic in Europa met 193%, terwijl de totale markt slechts 15% groter werd. In 1997 volgde Philips met de PowerLife. Een jaar later volgden Energizer, Duracell en Varta (met de Advanced Formula en Ultra Maxitec).

“Voordien volgden wij Energizer en Duracell, maar in 1996 hebben we een andere koers genomen. Onze focus op power betekende een grote stap. We slaagden erin de spelregels te veranderen op het ogenblik dat we nog een kleine speler waren.” Met de Power Alkaline Max moet de concurrentie opnieuw op achtervolgen aangewezen worden.

PANASONIC MIKT OP

een stevige tweede plaats na Duracell. In de commerciële politiek is het niet de bedoeling de topper aan te vallen. Panasonic viseert merken als Varta en Energizer. Blijkbaar lukt dat aardig. De jongste jaren steeg de merkbekendheid van Panasonic in ons land. In 1993 scoorde Panasonic 51%, terwijl Energizer 74% haalde. In 1996 bereikte Energizer 72% en was Panasonic al opgeklommen tot 64%. Vorig jaar spurtte Panasonic naar 67%. Energizer zakte tot 61% en Varta haalde 56%. Panasonic nam Duracell (met een merkbekendheid van meer dan 95%) niet in de analyse op. Op korte termijn kan de koploper sowieso niet ingehaald worden. Olivier François, product manager Alkaline & Zinc Carbon Batteries Panasonic Battery Sales Europe heeft bewondering voor de rivaal: “Duracell presteerde fenomenaal. Iedereen kent het merk en het konijn. Wij willen nu de tweede plaats innemen en op lange termijn denken aan de eerste plaats in Europa.”

Het aandeel van Panasonic op de Belgische alkalinemarkt (ruim de helft van de totale batterijverkopen in waarde) steeg van 1996 tot 1998 met 37%. De verkopen van LR6-batterijen nemen 65% in van de alkalineproducten en sprongen op twee jaar tijd met 70% vooruit. Het jongste jaar kent Duracell zowat een status-quo (op basis van de Nielsen-cijfers juni-juli 1998), Varta boert 5% achteruit, Energizer en Univercel dalen elk 6% en Philips zakt 8%. Panasonic kan uitpakken met een groei van 31%.

Guerrillatactiek

Na de stevige marktleider Duracell en de nummer twee Energizer, woedt een hevige strijd tussen Varta, Philips en Panasonic. Met een marktaandeel van 14% à 15% prijkt Panasonic nu op nummer drie. De Nielsen-cijfers geven een lager aandeel, omdat het merk niet in alle sectoren vertegenwoordigd is waar Nielsen peilt. Panasonic krijg je niet bij GB en Delhaize, wel bij Cora en Biggs, maar die ketens werken niet met Nielsen.

Panasonic richt zich nu vooral op de F1- en F2-winkels. Vande Velde wijst erop dat men naar een win-win-situatie streeft voor merk en winkeliers. “We geven topkwaliteit, merkbekendheid, een competitieve prijs en promoties.” Panasonic brengt onder meer multipacks met 12 LR6-batterijen, een interessante verpakking, omdat veel batterijen op impulsbasis gekocht worden. Ze staan dan ook vaak bij de kassa’s.

TIJDENS DE WERELDBEKER

voetbal vorig jaar ondersteunde Panasonic het merk, onder meer via sponsoring op VTM. Dat was pure guerrillatactiek. Gillette was immers één van de hoofdsponsors van het evenement en Duracell maakt deel uit van de groep Gillette. Tijdens de wedstrijden (die door de VRT werden uitgezonden) kwam Duracell niet in beeld, maar het merk had wel promoties in het kader van de wereldbeker. Panasonic gaat dit jaar door met VTM en sponsort met de Max-batterij de zomeractiviteiten aan de kust ( Schuif-Af van Ingeborg & Arthur). Met Nintendo werd een principeovereenkomst gesloten om samen reclame te voeren. Dit najaar zet Panasonic ook nog een tv-campagne op het getouw.

Maar is tv een goed medium als men nog niet in de grote F1-ketens in de rekken staat? Reageert Olivier François: “De handel vraagt tv-reclame.” Kortom, de tv-campagne moet niet alleen de consument, maar ook de winkelketens overtuigen. Panasonic toont dat het zijn product en merk wel degelijk ondersteunt.

De nieuwe batterijen vervangen het bestaande product. Prompt volgt ook een nieuwe look. “De oude verpakking zag er wat cheap uit,” oordeelt François. “De nieuwe lijkt duurder. Het product ziet er sowieso beter uit.”

AD VAN POPPEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content