Landbouwers zonder boerenverstand

Landbouwers zonder boerenverstand (1)

Een halve eeuw subsidies doodden elke creativiteit en vernieuwing, volgens Trends (Trends, 2 september 2004, blz. 116). Ten eerste hebben de tuinders nooit rechtstreekse en productgebonden subsidies ontvangen. Ten tweede heeft de journalist blijkbaar nog nooit het gedifferentieerde en gevarieerde groenteassortiment in onze winkels bekeken. Wie dat een monocultuur noemt, is ziende blind of gewoon van kwade wil.

De belastingbetaler zou weer eens moeten bijpassen, volgens Trends. Maar de tuinders vragen geen enkele toelage of subsidie, en de Vlaamse overheid heeft die ook niet beloofd. De tuinders vragen alleen, via bemiddeling van de overheid, om hun (momenteel te zware) financiële verplichtingen te mogen uitstellen en later te vereffenen.

Massale overproductie zonder rekening te houden met de markt, zegt Trends. Zo eenvoudig is het niet. Het klimaat speelt een grote rol. De vochtige zomer is de productie vooral in het zuiden van Europa ten goede gekomen en heeft een negatieve invloed gehad op de consumptie vooral in het noorden van Europa. De toenemende invoer in Europa ten gevolge van bilaterale akkoorden, en de door Trends zo geprezen vrijhandel, maakten de zaak alleen maar erger.

Landbouwers zonder boerenverstand (2)

Proficiat met uw opiniestuk ‘Landbouwers zonder boerenverstand’ (Trends, 2 september 2004, blz. 116). Eindelijk wordt de waarheid eens geschreven: de mentaliteit moet dringend veranderen bij de verantwoordelijken van de boeren. Maar ja, zolang de landbouwlobby erin slaagt zijn mannetje te plaatsen op de cruciale plaatsen, zal er niet veel veranderen. Yves Leterme behoorde vroeger immers tot het politiek comité binnen de Boerenbond. Het was een blunder van de minister-president om exclusief met hen te praten. Maar hierdoor krijgen de onderafdelingen van de Boerenbond (verzekeringen, banken, veevoeders…) nog hun rekeningen niet betaald. Daarom moet de Vlaamse belastingbetaler opdraaien voor de malaise binnen de landbouw, zodat de vele Boerenbond-organisaties zijn centen konden recupereren.

Bush en de Saudi’s

Ik was blij met uw recensie van het boek ‘De familie Bush en het huis Saud’ (Trends, 26 augustus 2004, blz. 86). Voor een keer geen knieval tegenover de nooit verlegen linkse intelligentsia. Met de Amerikaanse verkiezingen in het verschiet hebben Craig Unger en Michael Moore een meesterlijke zet willen doen om president George Bush onder de knoet te houden. Hun enge visie is te doorzichtig. Bij ons heerst ook een felle anti-Bush-stemming. Zo iemand het beheer van de Verenigde Staten opdragen, is toch niet te geloven, zegt bijvoorbeeld onze minister André Flahaut. Wait and see!

Roger Saenen Adjunct Algemeen Secretaris Boerenbond

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content