Landbouw doet groeien

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Door de extreme droogte in de Verenigde Staten bereiken de graanprijzen recordniveaus. Het aandeel van landbouwgigant Archer Daniels Midland kan er zich voorlopig nog geen voordeel mee doen.

Archer Daniels Midland Company (ADM) behoort tot het kwartet multinationals dat de productie- en de verwerkingsketen in de wereldwijde landbouwsector beheerst. Kenmerkend voor die reuzen is hun grote geografische bereik en hun veelzijdige activiteit: van de levering van de zaden, het transport en de verwerking van de oogst, over de distributie naar de winkels tot de verkoop en de marketing van eindproducten.

De koers van het aandeel staat onder druk door de mislukte oogsten in de VS. Die blijven de komende kwartalen op de resultaten wegen, stelde het bedrijf bij de bekendmaking van de cijfers over het boekjaar 2011-2012 (afsluitdatum 30 juni). De divisie die voedingsmiddelen en veevoeders met een hoog proteïnegehalte produceert uit onder meer sojabonen, palmnoten en oliezaden, levert de belangrijkste bijdrage aan de bedrijfswinst (ebit). In het afgelopen boekjaar was die activiteit goed voor 1,3 miljard dollar (51% van de groepsebit van 2,52 miljard dollar), hoewel de winst 23 procent lager uitviel dan in het boekjaar daarvoor.

De maïsverwerking is een tweede belangrijke poot. Die divisie fabriceert in de eerste plaats zoetstoffen, zoals fructosesiroop, naast bioproducten en additieven zoals lysine en citroenzuur. De bijdrage ervan aan de ebit daalde tot amper 261 miljoen dollar, of 10 procent van het groepstotaal en 76 procent minder dan in het voorgaande boekjaar. De divisie ‘Landbouwdiensten’ levert zaden, haalt oogsten op, verzorgt het vervoer naar de verwerkingseenheden en verdeelt de producten naar de distributiesector. Die activiteiten waren het voorbije boekjaar goed voor 947 miljoen dollar, 38 procent van de groepsebit. De kleinste afdeling, ‘Andere voedingsingrediënten’, produceert cacao, tarwebloem, voedingsingrediënten (vooral sojaconcentraten) en industriële additieven. Haar aandeel in de bedrijfswinst was verwaarloosbaar.

De recurrente winst per aandeel zonder uitzonderlijke elementen kwam het afgelopen boekjaar uit op 2,25 dollar per aandeel, tegenover nog 3 dollar per aandeel in het boekjaar 2010-2011. De komende kwartalen worden wellicht niet denderend, maar de recordgraanprijzen zijn wel een signaal dat de landbouw op lange termijn een groeisector is. De daling van de rentabiliteit in de afgelopen jaren moet echter een aandachtspunt zijn. Gezien zijn aanzienlijke marktaandeel moet ADM beter kunnen presteren.

De verzwakte rentabiliteit van de groep is wel in de koers van het aandeel verrekend. Het noteert erg goedkoop tegen 10,5 keer de consensuswinstschatting voor het boekjaar 2012-2013, tegen 0,2 keer de omzet en minder dan 1 keer de boekwaarde (27,5 dollar per aandeel). Daarom geven we het advies ‘koopwaardig’.

IN SAMENWERKING MET kanaal Z en Inside BELEGGEN

BUY ARCHER DANIELS MIDLAND

Koers: 26,65 dollar

ISIN-code: US0394831020

Beurs: New York

Ticker: ADM US

Beurskapitalisatie: 17,5 miljard dollar

Verwachte k/w ’12: 11

Verwachte k/w ’13: 11

Koersverschil 12 md: -1 %

Koersverschil jaarbegin: -6 %

Dividendrendement: 2,6 %

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content