Land van mogelijkheden

Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

India krijgt deze week het bezoek van een prinselijke handelsmissie, met in haar zog een rist Belgische zakenlui. India, was dat niet het land van corrupte politiek, krakkemikkige infrastructuur en wijdverbreide armoede?

“Van de 150 Nederlandse ondernemers in India die wij ondervroegen, draaide 46 procent na drie jaar al break-even. Voor 71 procent was het in vijf jaar gepiept”, zegt Rob Rühl, econoom van ING en auteur van het rapport The India Challenge. “Het lukt in dat land sneller dan je zou denken. Ik kan me niet inbeelden dat het anders zou zijn voor Belgische ondernemers.”

Onder die 150 waren veel ondernemers die enkel handeldrijven, en dus minder kosten hebben, geeft Rühl toe. Maar voor die uit andere sectoren ging het even snel, kleine en grote bedrijven door elkaar. Rühl: “Driekwart van de ondervraagden zou andere bedrijven aanraden ook actief te worden in India. Dat zegt toch genoeg?”

De lijst met problemen is nochtans lang. Het rapport van Rühl vermeldt de hardnekkige en wijdverspreide armoede, een geletterdheid van minder dan 70 procent, braindrain, onmachtige politiek, zware bureaucratie en corruptie. De grootste molensteen om de nek van de economie is wellicht de gebrekkige infrastructuur, van wegen tot energievoorziening. Zo zette een recente stroompanne liefst de helft van de 1,2 miljard inwoners dagen zonder elektriciteit.

“Pas je aan, zeggen de ondernemers”, aldus Rühl. “In dit soort landen win je door je ingesteldheid. Wees flexibel. Als iets niet lukt, zeg dan niet: ‘Zie je wel, het wordt hier nooit wat.’ Sta open voor de lokale cultuur, dat is cruciaal. Stuur geen mensen die daar geen gevoel voor hebben. Trek niet als westerling naar India.”

Middenklasse

Waarom zou je naar India moeten trekken? “Voor de omvang en groei van de markt. Het land heeft een toenemende, jonge bevolking met een almaar betere opleiding. In tegenstelling tot China heeft India geen last van vergrijzing. De bevolking op actieve leeftijd stijgt sneller dan de totale bevolking. Dat demografisch dividend zal nog jaren doorgaan. In China is de krimp van de arbeidsbevolking al begonnen.”

De toename van de inkomens zal bovendien de koopkracht versterken. Volgens het rapport zal dat vooral in de periode 2010-2020 leiden tot een boom van de consumptie van kleding, communicatie en ontspanning bij de middenklasse. “Het hangt er wel van af hoe je de middenklasse definieert. In 2020 zullen slechts 50 miljoen Indiërs 10.000 dollar of meer verdienen. Tegen dan heeft de EU 389 miljoen inwoners in dezelfde inkomenscategorie. Focussen op de lagere categorieën in India vergroot onmiddellijk je potentiële afzet. Maar dan moet je wel je product aanpassen. Wat je in Europa verkoopt, kun je niet zomaar verkopen in India.”

Daarom is het handig in India te produceren. “De productiviteit is er lager, maar dan kun je snel corrigeren door westerse machines en methodes over te brengen”, legt Rühl uit. “Zeker in combinatie met de vele jongeren die erop gebrand zijn vooruit te komen in het leven.”

Naar westerse normen zijn de Indiase lonen nog altijd laag, maar ze stijgen wel sneller. Er blijft nog veel ruimte over. De Indiase loonkosten zijn 70 tot 80 procent lager dan de Nederlandse, en zijn de laagste van een groep van veertien welvarende en opkomende landen, waaronder Brazilië, Rusland, China en Mexico.

Rekening houdend met alle bijkomende kosten — vastgoed, transport, nutsvoorzieningen, enzovoort — blijft het kostenplaatje van een productievestiging in India kleiner dan dat voor een gelijkaardige vestiging in Brazilië of China. Tot de sectoren met grootste kostenvoordelen behoren de bouw van medische toestellen, productie van videogames, softwareontwikkeling, biomedisch onderzoek en internationale financiële diensten.

Flauwekul

Het ING-rapport gelooft nog altijd dat India tegen 2030 de vierde economie van de wereld wordt, zoals Goldman Sachs tien jaar geleden voorspelde. Momenteel gaat het land door een crisis. De groei viel terug tot 4 à 5 procent, de inflatie hangt hardnekkig rond 10 procent. Toen de Amerikaanse centrale bank op 22 mei voor het eerst sprak over een afbouw van haar monetaire stimulusprogramma, haalden beleggers hun geld massaal weg uit de opkomende markten. India kreeg het extra hard te verduren. Tussen 22 mei en eind augustus verloor de roepie meer dan een vijfde van zijn waarde tegenover de dollar. Het tekort op de lopende rekening maakt India afhankelijk van buitenlands kapitaal, en dus kwetsbaar.

ING ziet vooral de sterke punten op langere termijn. Er is niet alleen de jonge, beter opgeleide bevolking. Het land kan ook enorme productiviteitswinsten realiseren, als het tenminste investeert in zijn productieapparaat en infrastructuur, de arbeidsmarkt hervormt, en de economie meer liberaliseert. De gemiddelde Indiase productiviteit is goed voor amper 9 procent van de Amerikaanse, en 75 procent van de Chinese productiviteit. In een aantal dienstensectoren, bijvoorbeeld IT, behoort het land al tot de wereldtop.

“De vierde economie van de wereld, velen zouden dat flauwekul kunnen vinden”, weet Rühl. “Maar bij het vallen van de Muur geloofden velen ook niet dat Centraal-Europa zou komen waar het nu staat. Het is bijna een wetmatigheid dat India binnenkort boven aan in de rankings staat.”

JOZEF VANGELDER

“Trek niet als westerling naar India. Pas je aan” Rob Rühl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content