Het aantal lambiekbrouwers en geuzestekers neemt jaar na jaar toe. Traditionele lambiekfamilies starten hun gesloten brouwerij weer op, kleine brouwerijen beginnen ook lambiek t...

Het aantal lambiekbrouwers en geuzestekers neemt jaar na jaar toe. Traditionele lambiekfamilies starten hun gesloten brouwerij weer op, kleine brouwerijen beginnen ook lambiek te maken, jongeren richten een lambiekbrouwerij op. Nochtans zag het er lang niet goed uit voor het bier uit het Pajottenland en de Zennevallei. Tussen 1970 en 2000 zat de bierstijl tussen hangen en wurgen. De nieuwe wind wordt vooral aangewakkerd door buitenlandse liefhebbers. Van Helsinki tot Manila bestaan gemeenschappen van jonge fans die informatie uitwisselen en proeverijen organiseren. "Buitenlandse brouwers en bierfans kijken met een gigantisch respect naar hoe de lambiekbrouwers erin zijn geslaagd hun traditie levend te houden", zegt bierkenner Eoghan Walsh. Bij Brouwerij Kestemont, dat sinds begin oktober eigen lambiek verkoopt, komt de helft van de onlinebestellingen al uit het buitenland.