LafargeHolcim biedt hoger dividend

De fusiegroep LafargeHolcim rapporteerde vorige week voor het eerst sinds de fusie kwartaalcijfers. Die werden bijzonder gunstig onthaald, want de koers kende de sterkste opleving sinds het voorjaar van 2014, toen de fusieplannen werden aangekondigd. Toch – we moeten daar eerlijk in zijn – waren de kwartaalresultaten op zich geen hoogvlieger. De omzet in het derde kwartaal kwam 8,7 % lager uit (7,825 miljard Zwitserse frank) dan de optelsom van Lafarge en Holcim in de periode juli-september vorig jaar. Houden we rekening met de desinvesteringen, dan blijft de omzetafname tot 1,1 % beperkt. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda zonder eenmalige elementen) zakte met 16,1 % in het derde trimester (-8,9 % op vergelijkbare basis). De veel mindere gang van zaken in China en Brazilië en de aanhoudende zwakte op de Franse bouwmarkt drukten duidelijk op de cijfers.

Maar beleggers trokken zich op aan de belofte dat de focus van de onderneming ligt op de generatie van de vrije kasstroom (minstens 10 miljard CHF de komende drie jaar) en op een stevig dividend. Zo krijgen de aandeelhouders het voorstel van een dividend van 1,5 CHF per aandeel (in juli was nog 1,3 CHF beloofd). Daarvoor worden het komende jaar voor 3,5 miljard CHF activa verkocht, waaronder de cementactiviteiten in India. Dat laatste is nog een verplichting in het kader van de goedkeuring van de fusie.

De integratie ligt volgens CEO Eric Olsen volledig op schema. Dit jaar worden al voor meer dan 100 miljoen CHF aan kostenbesparingen door synergie-effecten gerealiseerd. Sinds het doorvoeren van de fusie lag het aandeel eerder zwak op koers. We rekenen erop dat de getoonde ambitie van het management een verder koersherstel kan inluiden (rating 1B).

Profiteren van tax loss selling

Begin december zitten we midden in het seizoen waarin onder meer de Amerikaanse aandelenbeleggers hun verliezen op hun aandelenposities nemen. In de Verenigde Staten bestaat al geruime tijd een meerwaardebelasting op aandelen, maar verliezen mogen daar wel degelijk van de winsten worden afgetrokken. Wat bij onze speculatiebelasting vanaf januari 2016 niet mogelijk is. Aandelen die in de loop van het jaar zwak hebben gepresteerd, ondergaan doorgaans dan ook in deze periode nog een extra daling. Sectoren als energie, goud en metalen en landbouw krijgen daar zeker mee te maken door de dalende tendens op Wall Street, maar ook elders.

We liggen dan ook op de loer om daarvan te kunnen profiteren, want bij zulke aandelen zien we vaak een positief januari-effect achteraf. In die optiek leggen we aankooplimieten bij Peabody Energy en Potash Corp. en hopen te kunnen toeslaan. De eerste twee à drie weken van december bieden historisch de beste kansen om een slag te slaan. We bekijken of we er ook in slagen die orders uitgeoefend te krijgen. In elk geval mag u niet verwonderd zijn als we in een van de eerstvolgende nummers de aankooplimieten aanpassen.

HET MANAGEMENT

VAN LAFARGEHOLCIM TOONT AMBITIE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content