LAATSTE IS GEEN SCHANDE

Zondagochtend. Troosteloze regen op de Brussels GC, de nine hole in de vroegere renbaan van Bosvoorde. Weinig spelers op het terrein, maar in het clubhouse praat iedereen over de Belgische ploeg die deelneemt aan de Wereldbeker in China. Na de 4BBB en de twee foursomes is het verdict gevallen: het duo Nicolas Colsaerts-Jérôme Theunis is 28ste of allerlaatste.

Het is geen reden om nu met rode kaken op de golfbaan te stappen. België heeft maar één speler van wereldklasse, Nicolas Colsaerts, en de kwalificatie voor het toernooi was alleen aan hem te danken. Hij koos zijn partner voor het toernooi trouwens zelf. Maar vooral: het was twintig jaar geleden dat België nog eens had kunnen deelnemen aan de Wereldbeker. Ons land staat dus opnieuw op de wereldkaart van de golfsport, en in Bosvoorde herinnerde iedereen zich dat Nicolas er ooit zijn eerste balletjes had geslagen. En dat zijn vader Patrick er de eerste clubkampioen was geweest.

In de 4BBB deed het Belgische duo het nog goed, met scores 67 en 68. Maar in de foursomes (77 en 84) gingen ze onderuit. Het was dan ook spelen onder grote druk. Temeer omdat Colsaerts de minder goede slagen van zijn partner moest compenseren: hoe verder in het toernooi, hoe scherper Theunis moest vaststellen dat de kloof tussen zijn niveau en het deelnemersveld zeer groot was. “Het verschil tussen mij en Nicolas of de andere Europese topspelers is dat ik een foute bal ‘veel fouter’ sla dan de anderen”, analyseerde Theunis. “En dan komt het ding terecht op haast onmogelijke plaatsen.”

Het Belgische duo was naar China vertrokken om er een kinderdroom te verwezenlijken, maar zodra ze ter plaatse waren wilden ze natuurlijk zo goed mogelijk presteren. “Jérôme was echt gesloopt aan het einde van het toernooi”, zei Colsaerts. “Hij zei dat zijn clubs wel elk twintig kilo wogen. Zo’n evenement is fysiek heel zwaar, want je moet op iedere hole het beste van jezelf geven. Bovendien is het op Mission Hill heel belangrijk dat je ver en precies slaat. Maar ik ben trots op Jérôme: hij is heel diep gegaan en technisch speelt hij beter dan ooit. Het is zoals onze coach Michel Vanmeerbeek zei: dit was een ideale ervaring voor Jérôme, die de ambitie heeft zelf coach te worden.” De Wereldbeker haalde trouwens een hoog niveau. De laatste dag diende… Guatemala een betere kaart in dan de Ieren Graeme McDowell-Rory McIlory of de Zuid-Afrikanen Louis Oosthuyzen-Charl Schwartzel, vier jongens die al een major wonnen.

Deze week neemt Colsaerts deel aan de UBS Hong Kong en daarna trekt hij naar het Dubai World Championship. Daar wil hij zijn internationale klassement opsmukken om zich automatisch te kwalificeren voor de grootste toernooien van 2012.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content