LAAT MAAR STROMEN

Overstromingen zijn wél verzekerbaar. De Wemmelse verzekeringsmakelaar Guy Ameloot bewerkt vermogende huiseigenaars in de Rand rond Brussel.

Toen de televisie vorige maand werd overspoeld met overstromingsbeelden, verscheen in de Financieel-Economische Tijd een kleine advertentie: “Stelt u vast dat u zoals de meeste Belgen ook niet verzekerd bent voor NATUURRAMPEN (…) verzeker uw woning en inboedel in een all risk-polis bij A&Pbvba Ameloot & Partners.”

“Toegegeven, het is provocerend,” zegt verzekeringsmakelaar Guy Ameloot. “Maar ik hoorde de woordvoerder van de verzekeringsmaatschappijen verklaren dat natuurrampen niet verzekerbaar zijn in België. Dat is onjuist. Het leek me een uitgelezen moment om potentiële klanten daarop attent te maken.”

Ameloot, pas op de markt, is gewezen commercieel directeur van Axa en was naar eigen zeggen “op die manier getuige van het gefoefel van de makelaars”. Immers: “Dikwijls opteren ze niet voor de maatschappij met de beste voorwaarden, maar met de hoogste commissies. En de verzekeraars zelf zijn soms veredelde reisagentschappen geworden met de mooie reizen die ze uitdelen aan makelaars.”

De Wemmelse makelaar windt er geen doekjes om. “De all risk-polis is vooral bestemd voor de eigenaar van de duurdere woning,” legt hij uit, “mensen met een villa van zo’n 10 miljoen frank die bereid zijn jaarlijks 25.000 frank neer te tellen. Vandaar ook dat ik actief werf in de Brusselse Rand. De rijkere wijken van Wemmel zijn mijn eerste doel.”

De polis in kwestie wordt geleverd door de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij Chubb. Ook andere verzekeraars, zoals Royal & Sun Alliance, bieden een (beperkte) polis aan tegen overstromingen.

Chubb betaalt de volledige schade uit bij overstromingen, maar ook bij andere rampen als aardbevingen. “Door de spreiding over de Verenigde Staten kan Chubb het risico beter incalculeren,” weet Ameloot, die overigens voor een dilemma staat. “Chubb is erg selectief wat zijn makelaars en klanten betreft. Ik vrees dat ook minder correcte klanten op de polis afkomen. Als er zich dan later te veel schadegevallen voordoen, bestaat het risico dat het product van de Belgische markt wordt gehaald.”

Vermogende huizenbezitters die recentelijk hun kelder zagen onderlopen, zullen misschien zonder succes aankloppen bij Ameloot. “We zullen onderzoeken of bepaalde schadegevallen zich de jongste tijd niet te veel hebben voorgedaan,” stipuleert de makelaar. Als dit het geval is, kunnen we ze niet helpen. Maar overstromingen zoals die van vorige maand hebben we de voorbije twintig jaar niet gezien. Ik denk dus dat de mensen uit de getroffen gebieden niet met dit probleem zullen worden geconfronteerd. Een klant uit Ruisbroek wiens kelder elke twee jaar volloopt, moet ik wel teleurstellen. Chubb is geen liefdadigheidsinstelling.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content