La Villa Romaine

Klassieke kookkunst aan de Romeinse brug van Montignies-Saint-Christophe.

Restaurant La Villa Romaine

Chaussée de Mons 52

6560 Montignies-Saint-Christophe

tel. 071 55 56 22

Gesloten op woensdag en donderdag.

Lunch: 25 euro; menu’s: van 48 tot 85 euro.

Kader: bonbonnière.

Onthaal en bediening: jong, mist maturiteit.

Keuken: conservatieve, rijke feestkeuken.

Met de eerder opgedane vaststelling dat de prijs-kwaliteitverhouding in Waalse gastronomische restaurants heel wat gunstiger ligt dan in Vlaanderen, trokken wij via Binche richting Montignies-Saint-Christophe. Daar wacht het restaurant La Villa Romaine.

De gemeente Montignies-Saint-Christophe ligt te midden van een groene omgeving. Bekend is de Romeinse brug met haar tien bogen. Het restaurant La Villa Romaine ligt aan de steenweg naar Bergen, op een forellensprong van de historische brug. Aan de buitenkant doet het gebouw in ieder geval weinig Romeins aan. Binnenkomen doe je via de wintertuin en een ereboog van groen.

Het was 19 uur en de eetzaal was leeg. Wij maakten geforceerd lawaai, maar er verscheen niemand. Wij zijn toen maar in de salon gaan zitten, waar een ober ons tien minuten later aantrof. Van de salon naar de eetkamer, een bonbonnière met opgespannen rode moiréstof en antieke tekeningen aan de muren, gemarmerde pilaren en roze stoffen.

Op het toneel verscheen een jong meisje, dat de 21-jarige Catherine Fourdrain bleek te zijn. Zij en haar zakenpartner, kok Christophe Lambert, namen een jaar geleden La Villa Romaine over. Catherine werkte in grote restaurants zoals Bruneau, Dupont (beide in Brussel) en Le Prieuré Saint-Géry ( Solre-Saint-Géry), maar mist présence en maturiteit, wat onder meer tot uiting kwam tijdens de wijnkeuze.

Vennoot Christophe Lambert is nog net geen dertig en werd gevormd in het bastion van de klassieke keuken La Bergerie (Lives-sur-Meuse), in De Kerselaar (Antwerpen), Le Clos Saint-Denis (Kortessem) en Barbison (Overijse).

Wij kregen de spijskaart gepresenteerd en hadden moeite met het kiezen: veel van de gerechten bevatten room of worden uitsluitend klaargemaakt voor minimaal twee personen. De keuze viel uiteindelijk op twee verschillende voorgerechten: zeebaars van de grill, gepresenteerd als mooi stapelgerecht met ‘fleur de sel’, garnalen, witlof, andijvie, krokante aardappel, rinse room en vinaigrette (22,60 euro) en tartaar van tonijn of tot puree gecutterde vis met blokjes ganzenlever en basilicum, opgediend met een abdijkaaskroket en crème van knolselder met oude Brugse kaas als merkwaardige combinatie (22,90 euro).

Het hoofdgerecht was voor twee en bestond uit een smakelijke bereiding van hoen van Gers, gegaard in dikke champignonroom en op het bord gebracht met lintspaghetti, krans van knolselder en parels van gekarameliseerde wortel (25,50 per persoon). Om in de stijl van het huis af te sluiten, was er nog een authentieke en onvergankelijke Poire Belle Hélène, van zelf gedraaid vanille-ijs, gepocheerde peer en warme chocoladesaus (7,50 euro).

Wij ervoeren de keuken van La Villa Romaine als smakelijk, maar prijzig en ouderwets rijk en waren verwonderd dat zo’n jonge kok zo conservatief te werk gaat. Wij kozen een idyllische terugweg en reden via Beaumont naar huis.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content