La Pléiade

Christophe D’Hayer is de Vlaamse executive chef-kok van Sofitel Airport. Zijn bereidingen zijn juist van smaak en actueel van presentatie.

Bij een bezoek aan La Pléiade, het restaurant van Sofitel Brussels Airport, waren wij aangenaam verrast over de kwaliteit van de bordinhoud. Uit ervaring weten wij dat heel wat grote hotels het niet zo nauw nemen met de hoedanigheid van het eten. Vooraf bereide, luchtledig getrokken en heropgewarmde kost is helaas schering en inslag, terwijl hotelbezoekers nochtans veel geld betalen voor de meestal met tamtam gepresenteerde gerechten. Gelukkig zijn er uitzonderingen, zoals het Maison du Boeuf van Brussels Hilton en The Sea Grill van het Radisson SAS Hotel.

Het Sofitel Brussels Airport maakt deel uit van Sofitel Hotels & Resorts, het meest prestigieuze merk van de groep Accor (145 hotels in 48 landen). De directie in Diegem investeerde onlangs 9 miljoen euro in de verbouwing van het hotel.

Wij bezochten La Pléiade ‘s avonds en vonden dat de verlichte buitenkant met de parking in het groene park en de weidse entree veel allure heeft. Via de lobby belandden wij in het restaurant, waar de centrale toontafel met buislampverlichting verraadt dat de eetzaal ook wordt gebruikt voor het ontbijt. Die meerslachtige functie gaat ten koste van de sfeer.

Executive chef-kok is de 33-jarige Vlaming Christophe D’Hayer. Hij deed ervaring op in onder meer ‘t Hof Ter Eycken in Ninove en restaurant Les Quatres Saisons van het Royal Windsor in Brussel. De kok behaalde in 1996 de 1ste prijs en titel ‘Beste Kok van Vlaanderen’ en was tweemaal finalist van de wedstrijd Prosper Montagné. Christophe D’Hayer presenteert een gevarieerde spijskaart vol actuele delicatessen met bescheiden mediterrane en Aziatische invloeden.

Wij kozen twee voorgerechten: enerzijds tartaar van rode tonijn op gemarineerde komkommer met gefrituurd kwartelei en (te veel) scheuten van prei en rode kool (17,50 euro); anderzijds op gemengde sla in hun schelp gepresenteerde sint-jakobsnootjes met siroop van rode wijn, sherry en honing (21 euro). Hoofdgerechten waren: een royaal en stevig tussenribstuk van Argentijnse origine met een klassieke bordelaisesaus (rode wijn, sjalot en merg), witlof en prima frieten (21,75 euro) en delicate filet van jonge duif, gelakt met soja en honing, en opgediend met puree van rode kool met parfum van kruidnagel en jeneverbes (24,50 euro). Bij de duif had wat meer omlijsting mogen komen. In filodeeg gefrituurde banaan werd feestelijk op tafel gebracht met karamelkrokante, in suiker gebakken gemberrepen en gekoelde sabayon met het parfum van ‘Eau de Villé’ (9,30 euro). Ook was er, speciaal op aanvraag, een dame blanche en ook die kwam feestelijk aangekleed – met chocoladekrullen en suikerwerk – op tafel. Alles wat wij die avond proefden, was smakelijk, evenwichtig van samenstelling en verzorgd van presentatie.

Pieter van Doveren [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content