L aurent Martin is kok en slachtoffer van een eenzijdige keukenopleiding bij leermeesters van de klassieke school. Zijn vrouw, die van Aalst is, werd op dezelfde manier gevormd. De twee schreven zich in aan de koksschool: Laurent in Saint-Guilain bij Bergen en Nathalie in Wemmel. Daarna gingen ze aan de slag bij de goden van toen. Nathalie kwam van bij Romeyer en Laurent van bij La Maison du Cygne toen zij elkaar leerden kennen in restaurant Le Sermon. De twee begonnen te dromen van een eigen zaak en vielen voor het huis van de suikerbietenweger in Perwez.
...

L aurent Martin is kok en slachtoffer van een eenzijdige keukenopleiding bij leermeesters van de klassieke school. Zijn vrouw, die van Aalst is, werd op dezelfde manier gevormd. De twee schreven zich in aan de koksschool: Laurent in Saint-Guilain bij Bergen en Nathalie in Wemmel. Daarna gingen ze aan de slag bij de goden van toen. Nathalie kwam van bij Romeyer en Laurent van bij La Maison du Cygne toen zij elkaar leerden kennen in restaurant Le Sermon. De twee begonnen te dromen van een eigen zaak en vielen voor het huis van de suikerbietenweger in Perwez. Dat was zes jaar geleden: Nathalie was toen 25 jaar oud en Laurent 29. Inmiddels is het huis opgeknapt en de eetzaal ingericht zoals de twee dat altijd graag wilden. Nathalie ontvangt met toewijding en Laurent groeide uit tot een vaardige kok die zijn klanten verwent met hoogstaande culinaire delicatessen. Hij beheerst vele technieken en kookt met precisie en gevoel. En toch krijgt hun restaurant La Frairie niet de aandacht die het verdient. Want niemand gaat toevallig naar Perwez en niemand rijdt zomaar door de avenue de la Roseraie. Goed koken is in 2003 al lang niet meer voldoende om volk naar je restaurant te lokken: als dynamisch restaurateur dien je je zaak te verkopen aan de buitenwereld via marketing en public relations, iets waarover nauwelijks wordt gesproken op de meer dan honderd beroepsscholen die ons land rijk is. Nathalie Martin voelde dat ze iets te bieden had aan de buitenwereld en nam de telefoon. Zij wist ons te overtuigen en wij gingen anoniem op bezoek en waren een ontdekking rijker. Met vragen en zoeken vonden wij tegenover het sportcomplex de avenue de la Roseraie. La Frairie is ondergebracht in een met smaak gerenoveerd rijtjeshuis. Op het gelijkvloers wacht een open eetzaal met veel ruimte tussen de tafels. Wit en verschillende schakeringen bruin zijn de overheersende kleuren. De vloer is van eik en het haardvuur brandde, maar toch was het koud. Op de achtergrond klonk Braziliaanse muziek en wij hoorden babygeluidjes. Als kennismaking kozen wij het 'menu découverte' (40 euro en 58 euro met bijpassende wijnen). Het glas werd gevuld met een honger scherpende sauvignon uit Touraine, er kwamen delicate hapjes en een eerste gerecht: gemarineerde gegrilde Schotse zalm met fondant visvlees, opgediend met een salade van aardappels (ratte du Touquet), tempura van oester en kwarkjus. Als tweede wijn was er een Pic Saint Loup, een ronde en vettige witte wijn die het goed deed naast de basmatirijst, bereid zoals risotto, met champignons, gebakken ganzenlever, kalfsjus en olijfolie. Vervolgens ging de kurk van een Château du Roux Male Père, een bordeaux uit 1999. Deze exotisch gekruide rode wijn, met structuur en karakter, voelde zich goed bij de barbarie-eend, opgediend met kruidenkaramel en versierd met tapiocaparels, pastilla gevuld met het vlees van de bouten en in de wok geroerbakte groenten. Op de tong smeltende chibouste van zoethout met carpaccio van banaan, crumble, sorbet van donkere chocolade en kokossaus met limoen sloten deze geraffineerde maaltijd af. Pieter van Doveren Restaurant La Frairieavenue de la Roseraie 9 1360 Perwez tel. 081 65 87 30 Maandag, dinsdag en zondagavond gesloten. Zakenlunch van drie gangen: 23,50 euro; gastronomische menu's: 40 en 50 euro. Kader: hedendaags, ruim en aangenaam. Onthaal en bediening: met toewijding en vriendelijkheid, in het Nederlands. Keuken: actuele delicatessen.