La Fantaisie

Royaal en smakelijk ouderwets voor lichtverteerbare prijzen.

“Kreupelhout,” noemde een vriend deni- grerend het oudere volkje dat daar waar het goed en goedkoop is, aanschuift. In restaurant La Fantaisie zaten die avond opvallend veel senioren en het leek erop dat zij onderling een wedstrijd hielden: wie was het meest bruingebrand? Spanje in de winter en Brussel in de zomer: dat was duidelijk. De hoge concentratie van welgestelde gepensioneerden was voor ons een goed teken. Ouderen hebben tijd om te vergelijken en te zoeken naar de beste koop: voor een goede prijs-kwaliteitverhouding ben je in La Fantaisie dus blijkbaar aan het goede adres.

Het drukbezochte buurtrestaurant is te vinden in een hoekhuis aan de Louis Bertrandlaan in Schaarbeek. Dit weelderig oude stukje stad, aan de rand van klein-Marokko, was begin vorige eeuw de chicste buurt van Brussel. De eetzaal van La Fantaisie is versierd met romantische muurschilderingen geïnspireerd op Venetiaanse belle epoque.

Wij kwamen ‘s avonds en aten bij schemerlicht met op de achtergrond Frans chanson uit de oude doos. Hulpvaardige, Franssprekende obers, gekleed in wit hemd met strik, maken de dienst uit. Zij worden geleid door eigenares Fatma Mola, een kloeke en elegante jonge vrouw van Turkse origine. Fatma begon precies tien jaar geleden met La Fantaisie, in het begin met haar broers, later alleen. Fatma Mola was drie jaar toen zij met haar ouders naar België kwam. Zij studeerde wetenschappen en economie en was 23 jaar oud toen zij met La Fantaisie begon. Zij engageerde een Turkse kok, die traditionele Franse gerechten, aangevuld met enkele Turkse klassiekers presenteert.

Succesnummers zijn onder meer: fricassee van scampi (10 euro), ragout van zeetong en kreeft met groenten en curryroomsaus (17 euro), lamsbout met groenten en aardappelgratin (12 euro) en stoverij van parelhoen met morieljenroom en aardappelkoek (12 euro). Grote trekpleister is het menu, waarbij u voor 22 euro kiest uit een voor-, hoofd- en nagerecht.

Wij kozen terrine van ganzenlever, perfect van textuur en smaak, op het bord gebracht met confituur van sjalot en grenadine, een geduldig ontvelde tomaat, rauwkost en briochebrood (15 euro). Aan de andere kant van de tafel kwam een heerlijk verse Turkse mezze met onder meer gefrituurde inktvis, yoghurtsalade met komkommer, puree van tomaat en spliterwten, tarama, mousse van rode linzen, auberginekaviaar, börek van krokantdeeg gevuld met verse kaas, sarma van in wijnblad verpakt gehakt en Russische salade (10 euro). Hoofdgerechten waren: stoverij van in grove stukken gehakt gevogelte uit Bresse met morieljes (met zandrestjes), gesouffleerde aardappels en op maat gesneden groenten (13 euro) en rundvlees met oesterzwammenroom en vers gebakken frieten (12 euro). Deze rijke, ouderwets lekkere maaltijd, opgediend tegen verteerbare prijzen, werd besloten met gekoelde vacherin met twee parfums (5 euro).

Wij verlieten voldaan het restaurant: in La Fantaisie gaan ze met goede bedoelingen te werk.

La Fantaisie

Louis Bertrandlaan 52

1030 Schaarbeek

tel. 02 242 18 06

www.lafantaisie.be

Lunch 12 euro, keuzemenu 22 euro.

Terras in de straat voor zomerse dagen.

Maandag gesloten.

Kader: geïnspireerd op Venetiaanse belle epoque.

Onthaal en bediening: vriendelijk en hulpvaardig, maar in het Frans.

Keuken: rijk, royaal en ouderwets smakelijk.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content