La Défense trekt kaart van duurzaamheid

De Parijse zakenwijk La Défense wil met nieuwe werk- en bouwmethodes haar impact op het stedelijke milieu verminderen. Een nieuwe gemengde toren van de hand van Jean Nouvel wordt de maatstaf en het vlaggenschip van de vernieuwingsoperatie.

“Door zijn originaliteit en zijn ambitie vormt het Tour Signalproject de hefboom die La Défense zal toelaten om haar status van belangrijkste zakenwijk van Europa in stand te houden, maar ook om haar imago op te poetsen.” Die woorden weerklinken uit de mond van een enthousiaste Bernard Bled, de directeur-generaal van het Etablissement Public pour l’Aménagement de La Défense (EPAD) bij de bekendmaking van de winnaar voor de bouw van een nieuwe milieuvriendelijke toren voor de Parijse zakenwijk.

Tour Signal, een project van de hand van de Franse sterarchitect Jean Nouvel (Pritzker Prize 2008), “wordt de allereerste volwaardige gemengde toren waarin bedienden en bewoners, horeca, handel en culturele voorzieningen samenleven”, vervolgt Bled.

De nieuwe toren past in een ambitieuze vernieuwingoperatie voor La Défense, die sinds 2005 uitgewerkt wordt onder impuls van Bled en die nog bekrachtigd werd door de toenmalige voorzitter van het EPAD, Nicolas Sarkozy. Ze omvat de bouw van 450.000 vierkante meter kantoorruimte en 100.000 vierkante meter aan bijkomende huisvesting. De verschillende projecten zullen tussen nu en 2015 geleidelijk het uitzicht van La Défense grondig wijzigen.

300 meter duurzaamheid

Het EPAD heeft zich ertoe verbonden om duurzame ontwikkeling tot een van de prioriteiten te maken van de hoogst noodzakelijke vernieuwing. En net zoals het Centre des Nouvelles Industries et Technologies (CNIT) of de Grande Arche in hun tijd de geschiedenis van de zakenwijk bepaalden, zo moet ook de Tour Signal een maatstaf worden. Vandaar ook de vraag aan de teams die deelnamen aan de wedstrijd voor de bouw van het toekomstige vlaggenschip, om zoveel mogelijk vernieuwende oplossingen aan te dragen, met meer bepaald ook een aanzienlijke aanbreng van hernieuwbare energie. De toren zal vanaf 2015 met zijn 71 verdiepingen een hoogte bereiken van meer dan 300 meter en zal in het onderste gedeelte een gemengd gebouw vormen dat bestaat uit appartementen, hotels, kantoren en winkels. Hij wordt gekenmerkt door vier opgestapelde clusters.

De Franse architect Jean Nouvel leidt een team van 140 medewerkers. Hij heeft agentschappen in Parijs, de Verenigde Staten, Spanje en Abu Dhabi. Maar de Tour Signal mag dan weliswaar de handtekening van een Fransman dragen, dat neemt niet weg dat de ontwikkeling gestuurd wordt door twee Spaanse vastgoedgroepen. De eerste is Layetana. Voor die Catalaanse projectontwikkelaar ontwierp Nouvel al de befaamde Agbartoren. De tweede groep heet Medea. Het is een Frans dochterbedrijf van de groep Cresa, dat hoofdaandeelhouder is van Metravesca en Sacresa, twee belangrijke groepen in de Spaanse vastgoedsector.

Torens bij de vleet

La Défense ontstond in 1958 als een uitstalraam van de nationale economie, een laboratorium voor avant-gardistische architectuur en een smeltkroes van hoogbouw ‘met een menselijk gelaat’. Het was ook het jaar dat CNIT werd ingewijd, nog altijd het belangrijkste emblematische monument van de wijk. Met de verschijning van de Grande Arche (ontworpen door de Deense architect Otto von Spreckelsen) in 1989, kreeg La Défense ook een toeristische dimensie.

Sindsdien zijn nieuwe torens voortdurend de skyline blijven voeden. Er naast Tour Signal komt er nog een rist bij. Onder andere volgende torens zullen het dak van Parijs tegen 2015 grondig hertekenen: T1 (185 m), Granite (230 m), Generali (318 m, 2011), Hermitage (A 309 m en B 264 m, 2014), Majunga (235 m, 2011), Aire2 (220 m, 2013), D2 (150 m, 2012), Carpe Diem (166 m, 2013) en CB21 (230 m, 2011).

(T)

Door Philippe Coulée

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content