L’Espièglerie

Verfijnd tafelplezier voor licht verteerbare prijzen in het restaurant van hotel ‘Les Tanneurs de Namur’.

Uit eten gaan in Wallonië is vaak een stuk goedkoper dan in Vlaanderen. Tijdens een bezoek aan restaurant L’Espièglerie kwam dit prijsverschil nogmaals tot uiting. In dit uiterst comfortabele eethuis met stijlvolle en hoffelijke bediening betaalden wij 36 euro per persoon voor een door verrassingshapjes omlijste feestmaaltijd met vier gangen, samengesteld uit exclusieve producten zoals ganzenlever, krab, kreeft en truffel. Het ‘wonder van Wallonië’ is te vinden in Les Tanneurs de Namur, het deftigste hotel van Namen.

Het hotel is ondergebracht in elf historische panden, hartje Namen. Les Tanneurs de Namur verwierf op korte tijd een goede reputatie, in de week bij zakenlieden en in de weekends bij fijnproevers, die komen voor de excellente keuken van het restaurant L’Espièglerie. Chef-kok is de 36-jarige Jean-François Quarrez. Hij kreeg een gedegen opleiding in toprestaurants ( l’Ecailler du Palais Royal, Bruneau, Bijgaarden) en opende in Etterbeek Chez Marcel (nu Stirwin).

De spijskaart van L’Espièglerie is beknopt. Vaste bezoekers, en dat zijn er nogal wat, kiezen massaal voor de aantrekkelijk geprijsde menu’s ( Menu Plaisir, vier gangen, 36 euro; Menu Balade, vier gangen, 49,50 euro, of Menu Découverte, zeven gangen, 48 euro).

Wij parkeerden de auto voor de deur en betraden L’Espièglerie via een rechtstreekse toegangsdeur. Binnen wachtte een weelderig decor met schouwen en vloeren in arduin, in Provençaals geel gepatineerde muren met bakstenen arcades en plafonds met oude balken.

Wij zwichtten voor het Menu Plaisir en werden verrast met vier hapjes als delicate ‘mises en bouche’. Het voorgerecht was een compositie van warme, gebakken ganzenlever met een koude, gemarineerde en met truffelolie overtrokken ganzenlever, krokant gestoofde prei en geklopte truffelroom met maïscrème. De andere kant van de tafel was al even verrukt over de granité van mascarpone geparfumeerd met mierikswortel, gepresenteerd met vlees van krab, appel, komkommer, plakjes sint-jakobsschelpdier en afgetopt met een royale lepel kaviaar. Om bij te komen, was er een tussengerecht van aubergine in tomatensaus met tempura van langoustines. Filet van snoekbaars uit de Maas volgde, op het bord gebracht met salsa van porcini en cobourgham, spinaziestoemp en een coulis van rode wijn, kalfsfond en gekonfijte sjalot. Aan de overkant was er pot-au-feu van aspergepunten en droogtomaten met koriander, griesmeel en een ragout van gerookte kwartel en met kruiden geroosterde kreeft. Opnieuw klonk algemeen applaus. Een uitbundig gepresenteerd nagerecht van manochutney, papaja en ananas geparfumeerd met kaneel, vers gedraaid amandelijs verpakt in warm beignetdeeg en coulis van exotisch fruit sloot deze voortreffelijke maaltijd af.

De gerechten werden uiterst correct begeleid door een Pinot Gris Réserve Trimbach ’98 (33,40 euro). Voordat de rekening op tafel kwam, verscheen er nog een reeks mininagerechtjes, met onder meer bavarois, tiramisu en aardbeigebak: hoe doen ze het voor 36 euro?

Pieter van Doveren [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content