L’Assiette de Bernard

Een nieuwe, vlotte brasserie aan het Brusselse Jourdanplein draagt kwaliteit in het vaandel.

Het Brusselse Jourdanplein is een interessante plaats omdat volkse buurtbewoners en eurocraten er in de populaire cafés en restaurants samenkomen. Wereldbekend is Antoine, het luxueuze frietkot dat zich op het plein bevindt en dat, volgens menig kenner, de beste frieten van ons land bakt. Die frieten mag u aan tafel opeten bij een goed geschonken glas bier in het naburige café Bistrot d’à côté. Eigenaar is de Fransman Bernard Lemort. Deze lekkerbek werd grootgebracht met de goede Franse keuken en droomde sinds jaren van een eigen restaurant.

Met de realisatie van L’Assiette de Bernard is zijn droom werkelijkheid geworden. Deze kwaliteitsbrasserie ligt naast het café en mikt op een publiek dat gevoelig is voor kwaliteit. In L’Assiette de Bernard geen stijve ‘haute cuisine’, maar weldoordachte smakelijke kookkunst, gebaseerd op eersteklas ingrediënten.

Achter de schermen werkt Yacine Azzouz, een kok die werd opgeleid bij de Griek Evan Triantopoulos van het uitstekende eethuis Le Grill aux Herbes d’Evan in Wemmel. In L’Assiette de Bernard presenteert Yacine Azzouz een Frans geïnspireerde en seizoensgebonden spijskaart, met smakelijke vis- en vleesbereidingen, zoals kip uit Bresse in braadvocht (42 euro voor twee) of gebraiseerde eend uit de Landes met olijven (50 euro voor twee). De spijskaart vermeldt een afzonderlijk hoofdstuk stoofschotels en kreeftbereidingen (vanaf 17 euro). Het driegangenmenu van de maand biedt keuze uit drie voor-, drie hoofd- en drie nagerechten en kost slechts 30 euro!

Sommelier Olivier Geschier stelde de wijnkaart samen en selecteerde vooral interessant geprijsde Franse en niet-Franse wijnen.

Wij kwamen ‘s avonds en ontmoetten een internationaal gezelschap. L’Assiette de Bernard heeft een aangename en goed uitgelichte, hedendaags ingerichte eetzaal. U zit er comfortabel, hoewel er weinig ruimte tussen de tafels is. De gasten eten er van zwarte marmeren tafelbladen, gedeeltelijk bedekt met ecru tafellopers. Omgeving, bediening en spijs- en wijnkaart scheppen vertrouwen. Bovendien komt Bernard Lemort geregeld langs om zich te vergewissen of alles in orde is.

Wij begonnen met een lekker verrassingshapje van rog in tomatensaus. Wij aten à la carte en er kwamen twee voorgerechten: sint-jakobsschelpdieren met weinig smaak en dus van Amerikaanse origine, opgediend in gefrituurd mandje van stroaardappelen met gestoofde prei en wittewijnsaus (16 euro) en warme, vers gekookte krab met krokant gegaarde prinsessenboontjes (16 euro). Hoofdgerechten waren: een grote, dunne snede lendenribstuk Limousin met stevig en smakelijk vlees, voorzien van groenten, prima frieten en heerlijk nostalgische choronsaus (bearnaisesaus met tomaat) (24 euro) en zwaardvis, sappig rosé gebakken, met keurig op maat gesneden kasteelaardappelen en een kokos- en rodecurrysaus (22 euro). Deze smakelijke, verzorgde en royaal geserveerde maaltijd werd afgesloten met speculaasijs met, als versiering, winters rood fruit (8 euro).

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content