KYOTO IN DE UITLAAT

Sinds enkele weken controleert de automobielinspectie nu toch de samenstelling van de uitlaatgassen. Een goede zaak voor Wynn’s Belgium. De olieadditieven van het bedrijf uit Sint-Niklaas doen de schadelijke stoffen van uitlaatgassen in verbrandingsmotoren duidelijk afnemen.

Volgens de Europese richtlijn die uit het verdrag van Kyoto voortvloeit, stoot één auto op tien te veel roetdeeltjes en schadelijke gassen uit. Vooral dieselmotoren blijken boosdoeners. “Dat ligt niet aan de oorspronkelijke motor of de gebruikte olie, want die voldoen in principe aan de normen,” gelooft gedelegeerd bestuurder Jozef Van den Bossche van Wynn’s Belgium. “Alleen heeft het systeem als gevolg van slijtage een helpende hand nodig. Daarom hebben wij recentelijk onze producten verbeterd door toevoeging van de Cerium-technologie.” Cerium is een zeldzaam mineraal dat voorkomt in ertslagen langs de kusten van Australië, Noord-Amerika en China. De Cerium-componenten wijzigen de fysische eigenschappen van de roetdelen en verlagen hun verbrandingstemperatuur. Hierdoor verbranden de deeltjes beter en komt er minder zwarte rook uit de uitlaat.

Wynn’s Oil Company, de Californische moeder van het bedrijf uit Sint-Niklaas, is wereldleider op het vlak van de chemische behandelingen voor verbrandingsmotoren. Wynn’s’ 2000 werknemers realiseren een omzet van bijna 11 miljard frank. In 1958 werd de Europese productieafdeling in Vlaanderen geopend. In 1971 werd in Sint-Niklaas een nieuwe fabriek gebouwd. “Sint-Niklaas is ideaal gelegen, dicht bij alle stadscentra. De troeven van onze werknemers zijn flexibiliteit, taalvaardigheid en een grote betrokkenheid bij de werking van het bedrijf. Dit is uniek in vergelijking met andere vestigingen,” zegt Van den Bossche.

Daarom groeit het bedrijf nog altijd. In vijf jaar tijd verdubbelde de omzet van Wynn’s Belgium. Het bedrijf draaide in 1998 663 miljoen frank omzet met vijftig werknemers en boekte een nettowinst van 28,8 miljoen frank. Vorig jaar installeerde het nog twee nieuwe productiemachines, die nu al op 38% van hun capaciteit draaien. In Vlaanderen verdeelt Addilub de producten, maar via de vestiging in Sint-Niklaas bevoorraadt Wynn’s ook heel Europa, Afrika, het Midden-Oosten en India, in totaal 68 landen. Eind 1997 kreeg het bedrijf de oscar van de export van de Vlaamse regering. En de strengere controles op uitlaatgassen geven een nieuw duwtje in de rug. Zegt Van den Bossche: “Om de groeiende vraag bij te houden, moeten we minstens vijf nieuwe mensen aanwerven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content