Kwantitatief beleggen in de VS

De consumptie en de gezondheidszorg behoren tot de favoriete sectoren van het fonds KBC Equity Fund – America

Amerikaanse aandelen hebben de wind in de zeilen. Ondanks een lichte terugval in de maand augustus noteert de Dow-Jones-index nog steeds zo’n 15 procent hoger dan in het begin van het jaar. Het fondsKBC Equity Fund – America biedt een aantrekkelijk instrument om in te spelen op deze markt. Het kan prat gaan op een gemiddelde historische prestatie van 16 procent over de jongste drie jaar.

Kwaliteit van het model

“Het is een fonds dat actief, maar zuiver kwantitatief beheerd wordt”, preciseert Geert Huyghe, hoofd kwantitatieve strategieën bij KBC Asset Management en beheerder van KBC Equity Fund – America. De selectie van de posities en de bepaling van het gewicht dat aan de posities wordt toegekend, gebeurt dus op basis van een wiskundig model dat de portefeuille één keer per maand aanpast. Met ongeveer 200 waarden in de portefeuille en een turnover die kan oplopen tot 100 procent in één jaar, mogen we inderdaad spreken van een actief beheer.

Het fonds gebruikt de MSCI US-index, maar heeft de mogelijkheid waarden op te nemen die geen deel uitmaken van de index. “Ons model put uit zo’n 1500 aandelen, veel meer dan de 700 in de index. De waarden buiten de index vertegenwoordigen ongeveer 10 procent van de activa onder beheer”, aldus Huyghe. “Ons doel is niet onze benchmark met 10 procent te verslaan, maar wel om beter te doen dan de benchmark, ideaal zo’n 2 procent per jaar.”

Vlucht

“De Verenigde Staten blijven een vlucht-oord voor beleggers die er nog steeds weinig voor voelen te beleggen op de Europese of opkomende markten. Bovendien blijven de Amerikaanse aandelen aantrekkelijk gewaardeerd als we kijken naar de winst die ze realiseren. Die is nu hoger dan in 2007. Het hoeft dus niet te verbazen dat de beurs van New York opnieuw recordniveaus haalt.” Toch moeten we wel toegeven dat Europese aandelen vandaag nog aantrekkelijker gewaardeerd zijn.

“Er zijn trouwens maar weinig alternatieven, zeker niet op de obligatiemarkten.” Rest nog het probleem van de marges, die moeilijk op de hoge niveaus van de jongste tijd te houden zullen zijn. “De winstgroei zal vooral voortkomen uit de stijging van de omzet. Ook daar staan Amerikaanse bedrijven er beter voor”, onderstreept Huyghe.

Defensief en cyclisch

Wat de sectoren betreft, is KBC Equity Fund – America overwogen in farmaceutische bedrijven en consumptiebedrijven (cyclisch en defensief). “Dat stelt ons in staat een goed evenwicht te bewaren tussen waarden die goed weerstand bieden in een context van economische onzekerheid, en waarden die zullen profiteren van het herstel van de activiteit.” Het fonds is daarentegen onderwogen in segmenten als energie, grondstoffen en utilities. “De Verenigde Staten zijn een economie waar de stijging van de activiteit zich in de eerste plaats laat voelen in de consumptie. Op dit moment zien wij geen echte reden om andere cyclische sectoren te overwegen.”

KBC Equity Fund – America

ISIN-code: BE0126162628

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content