Kunt u uw foto’s nog de baas?

Skivakanties of uitstapjes leveren vaak heel wat fotomateriaal op. Met welke software kunt u ze achteraf gemakkelijk terugvinden en bewerken op uw computer?

Digitale foto’s worden doorgaans gekenmerkt door cryptische benamingen, zoals P100233 of IMG-0118. Niet eenvoudig dus om achteraf die ene bewuste vakantiefoto opnieuw boven te halen.

Gelukkig kan het gratis programma Stamp (www.klingebiel.com/tempest/hd/stamp.php4) automatisch de datum (waarop de foto genomen is) vooraan in de naam toevoegen. Zo kunt u uw foto’s chronologisch sorteren, en vindt u ze wellicht makkelijker terug.

Met ImageSorter (mmk.f4.fhtw-berlin.de) kunt u uw digitale kiekjes zelfs ordenen op kleur. U selecteert een overheersende kleur – bijvoorbeeld wit van een sneeuwlandschap – en het programma gaat op zoek naar overeenkomstige foto’s.

Hebt u per ongeluk meermaals dezelfde foto’s naar uw pc overgezet? Geen nood: met het gratis VisiPics (www.visipics.info) kunt u dubbels verwijderen. Handig is dat VisiPics niet alleen identieke maar ook gelijkaardige plaatjes opspeurt, zelfs al hebben die een verschillend bestandsformaat. U dient dan wel in de ‘Filter’-tab aan te geven hoe ‘streng’ er moet geselecteerd worden. Via ‘Auto-Select’ kunt u bovendien de criteria vastleggen voor het zoeken naar de minst goede foto’s – bijvoorbeeld met de kleinste bestandsgrootte of de laagste resolutie.

Specifieke bewerkingen

Voor het bewerken van uw foto’s bestaan er heel wat goede tools. Een aanrader is GIMP (www.gimp.org): een gratis programma dat de concurrentie met een professioneel pakket als Photoshop voor thuisgebruik aankan. Maar sommige tools blinken uit in een specifieke bewerking. Zo is er Tourist Remover (www.snapma-nia.com/info/en/trm/): die haalt storende elementen – zoals een toevallige voorbijganger – uit uw foto’s. Met Group Shot (research.microsoft.com/projects/GroupShot/) kunt u dan weer meerdere groepsfoto’s combineren. Dat is handig wanneer iemand net bewoog of met zijn ogen knipperde op het cruciale moment. Group Shot is echter tijdelijk niet beschikbaar via de Microsoft-website.

Met grafische software kunt u meestal meerdere foto’s aan elkaar plakken tot één panoramisch zicht. Photosynth (www.photosynth.net) kan dat in 3D. Als resultaat krijgt u een stapel uitgespreide foto’s te zien, waarin er eentje centraal staat. De omringende plaatjes maken deel uit van de compositie, maar zijn wat vager. U kunt met uw muis scrollen in de driedimensionale voorstelling, maar u kunt ook een diapresentatie laten afspelen. Het samenstellen gebeurt in een aparte applicatie, en het eindresultaat bekijkt u in uw internetbrowser. U hebt wel een actuele versie van Internet Explorer of Firefox nodig, evenals een Windows Live-account. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content