KUNSTWERK AARDE

Nooit meer verdwalen

Ogenschijnlijk is 365 dagen de aarde vanuit de hemel (Lannoo, 746 blz, 34,95 euro) het zoveelste fotoboek met mooie ansichtkaarten. Maar tussen de vaak verrukkelijke of markante beelden schuilen ook elementen die de schone schijn doorprikken. Zelfs waar de illusie intact blijft, zorgt de tekst naast elke paginagrote foto voor een schrille kritische noot. Al meteen op 1 januari (bij elke dag in het jaar hoort een foto) vinden we naast een imponerend onweer boven het Amazonewoud de kanttekening dat de opwarming van de planeet het aantal onweren, tornado’s en wervelstormen zowel in aantal als in hevigheid doet toenemen. De verzekeringsmaatschappijen zoeken een strategie voor het dekken van dergelijke risico’s. Die aanpak is kenschetsend voor Yann Arthus-Bertrand, die vooral fotografeert vanuit luchtballons en helikopters. De jongste tijd worden ook in ons taalgebied wel meer boeken van de luchtfotograaf uitgegeven, zoals New York vanuit de hemel (Lannoo, 162 blz., 39,95 euro), met én zonder de Twin Towers. De tekst van architectuurhistoricus John Tauranac beklemtoont de architecturale geschiedenis van de stad.

Maar fotografie kan nu ook al van buiten de planeet. Dat bewijst Kunstwerk aarde (Tirion, 244 blz., 49,95 euro), een salontafelboek met satellietbeelden van de aarde. De summiere tekst zorgt voor meerwaarde. Je ontdekt er, bijvoorbeeld, de sporen van de inslag van een asteroïde in Tsjaad en je komt te weten dat het ossenoog (gevormd door concentrische rotsringen en slenken) in de woestijn van Mauretanië fungeert als een oriëntatiepunt voor astronauten.

Space – Over de grenzen van het heelal (Tirion, 240 blz., 35 euro) neemt ons verder op sleeptouw door de ruimte. De Britse astronoom John Gribbin promoveerde op onderzoek naar de leeftijd van het universum en laat zich graag verleiden tot het speuren naar leven in de ruimte, twee interesses die duidelijk doorschemeren in dit boek (en de gelijknamige tv-serie van de BBC). Ook de werkwijze van astronomen wordt uitgelegd. We komen te weten hoe ze erin slagen de afstanden tot sterren te berekenen en worden ingewijd in de recente ontdekking dat het universum met toenemende snelheid uitdijt.

Zo’n verkenning van aarde en heelal wordt maar beter afgerond met een no-nonsenseboek: Lannoo pakt uit met een nieuwe Topografische atlas België (356 blz., 44,95 euro). Wie niet wegwijs raakt in of met deze stafkaarten, leest best de inleiding die je leert hoe de kaarten optimaal te gebruiken. Wie de tocht nog beter wil voorbereiden, neemt beter de twee begeleidende cd-roms (49,95 euro), die GPS-koppeling mogelijk maken. Als je daarna nog verdwaalt…

Luc De Decker [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content