Kunstige websites

De internationalisering van de hedendaagse Belgische kunstmarkt laat ook op internet z’n sporen na. Informatie over kunstenaars, hun werken, leuke weetjes, tentoonstellingen, galerijen en musea in binnen- en buitenland kan zo van het net geplukt worden. Wij selecteerden enkele interessante kunstsites.

Voor een algemeen overzicht van het reilen en zeilen in de Belgische kunstwereld vindt u een degelijk uitgebouwd vertrekpunt bij www.artsite.be. Deze website presenteert onder meer een virtuele introductie tot de Belgische kunstmarkt met lijsten van verschillende galerijen, musea, artiesten en designers.

Nog in eigen land loont ook www.gent.be de moeite. Deze site van de stad Gent schenkt ruime aandacht aan het museum van hedendaagse kunsten van Jan Hoet.

Bij www.antiquesworld.com geeft galerij Ronny Van den Velde z’n overzicht weer, een site met ruime info over Panamarenko en Jan Fabre.

Surfen naar www.artmag.com levert gegevens over het wereldwijde kunstaanbod op. De musea voor hedendaagse kunst uit de meeste Europese landen en de Verenigde Staten staan er opgesomd, met verwijzingen naar hun collecties. De lijst is voor sommige landen wel erg beperkt. Veel aandacht gaat ook naar fotografie en galerijen.

Virtueel een museum bezoeken kan eveneens. Sommige musea maken bezoekers via het net warm om eens langs te komen. Dat doet onder meer het Musée des Beaux Arts de Montréal op www.mmfa.qc.ca waar naast hedendaagse ook oudere werken aan bod komen.

Een vrij nieuwe maar al dominante speler op de hedendaagse kunstmarkt is Japan. Wie een trip richting Verre Oosten op het menu heeft staan, kan zich al op het kunstaanbod voorbereiden via www.dnp.co.jp. Zowat alle Japanse musea, met een waslijst voor hedendaagse kunst, staan hier opgesomd met info over de aanwezige verzamelingen en tentoonstellingen. Ook hier zitten enkele Belgen in het aanbod.

Een kunsttrip naar Italië voorbereiden, kan perfect via www.undo.net. De Artshow biedt wetenswaardigheden over galerijen, musea, kunstenaars en randgegevens. Verschillende Belgen, zoals Wim Delvoye of Guillaume Bijl zijn op deze site te vinden met informatie over hun tentoonstellingen in Italië, boeken en catalogi die zijn verschenen en andere praktische gegevens.

Een andere interessante introductie tot de Italiaanse kunstmarkt biedt www.giorgiocolombo.com.

Voor informatie over hedendaagse kunst en bedrijfstoepassingen is er onder meer www.pointx.be van het West-Vlaamse bedrijf Art Concern.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content