KUNST

De kunstenaar en de dokter

Jan Dequeker geniet wereldfaam als reumatoloog én als scherp observator van kunstwerken. In dit indrukwekkende kunstboek wijst hij ziektesymptomen aan op portretten. Hij onthult onder meer waarom Mona Lisa op het gelijknamige schilderij van Leonardo da Vinci zo jong stierf. Monumentaal werk.

Davidsfonds, 413 blz., 74,50 euro.

Rubens & Brueghel

Twee absolute toppers uit de Antwerpse kunstgeschiedenis, Jan Brueghel de Oude en Peter Paul Rubens, hebben ook samen schilderijen gecreëerd. Rubens schilderde de figuren, terwijl Brueghel de landschappen, flora en fauna voor zijn rekening nam. Anne Wollett en Ariane van Suchtelen belichten die artistieke vriendschap. Bevallig, verrassend en boeiend.

Waanders, 274 blz., 39,95 euro.

Rembrandt

In het Rembrandtjaar mag een boek over de magister van het clair-obscur niet ontbreken. Michiel Roscam Abbing reconstrueert het leven van de molenaarszoon uit Leiden en licht zijn oeuvre toe in een boek dat veel weg heeft van een museum in een doos. Memorabilia, schetsen en dagboeknotaties werden gereproduceerd.

Kosmos/Z&K, 64 blz., 42,50 euro.

Kijken naar schilders uit de Lage Landen

In negen hoofdstukken worden de hoogtepunten van ‘onze’ schilderkunst belicht: Van Eyck, Memling, Bosch, Brueghel, Rubens, Ensor, de schilders van de Latemse School, Magritte en Raveel. Een plejade van kunsthistorici leert u indringender naar hun werk te kijken.

Ludion, 440 blz., 29,90 euro.

De mooiste kunstwerken van de wereld

Zo eenvoudig en beknopt, en tegelijkertijd zo prachtig en verhelderend kan een kunstboek zijn: op ruim 750 bladzijden passeert de kwintessens van de kunst de revue. Op elke linkerbladzijde wordt een kunstenaar bondig geïntroduceerd, op elke rechterbladzijde prijkt zijn beroemdste werk.

Rebo, 768 blz., 14,95 euro.

Destination Art

Van Park Güell in Barcelona, via de Amerikaanse presidentskoppen van Mount Rushmore tot Die Grotte van Niki de Saint Phalle in Hannover – dat zijn slechts drie van de 200 kunstwerken in dit magistrale boek. Al deze kunstwerken zijn verbonden met hun omgeving. Een kunstzinnige wereldreis.

Ludion, 272 blz., 39,90 euro.

Helden en goden

Dit boek maakt deel uit van de serie Kunstbibliotheek van de Gentse uitgeverij Ludion. De boeken grasduinen door vermaarde kunstwerken. Ze reiken sleutels aan om het schilderij of beeld te begrijpen. In dit deel wordt de betekenis van helden en goden uiteengevouwen.

Ludion, 384 blz., 19,90 euro.

De kunst van het kijken

Ook dit boek maakt de lezer en museumbezoeker wegwijs in de niet altijd toegankelijke beeldcultuur. Welgeteld 180 werken uit vier eeuwen Europese schilderkunst worden afgebeeld én we krijgen voldoende informatie om ze degelijk te kunnen begrijpen, om er met nieuwe ogen naar te kijken.

Ludion, 383 blz., 29,90 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content