Kunst op het dak

Met zijn product Derbigum is Imperbel al dertig jaar heer en meester op platte daken. Nu wil het wereldwijd ook de markt van de burgerlijke bouwkunde – in het vakjargon de burgerlijke kunstwerken – veroveren.

Op dit ogenblik leggen de dakbewerkers van Imperbel – de grootste producent van waterdichtingsmembranen in ons land – twee nieuwe parkeerdaken aan voor warenhuisketen Delhaize in respectievelijk Woluwe (5000 vierkante meter) en Oostende (2500 vierkante meter). Totale kostprijs: 17,5 miljoen frank.

“Dit is een nieuwe niche voor Derbigum, de bitumineuze dakrol die zowel met koudlijm als met de brandmethode kan worden aangebracht,” zegt Francis J. Blake, gedelegeerd bestuurder van de groep uit Lot. Zijn medebestuurder Christian de Goussencourt bevestigt: “Naast de klassieke, platte daken kent Derbigum – dat al bijna dertig jaar wordt gebruikt – nu ook succes in het dichten van burgerlijke bouwwerken, in het vakjargon de zogenaamde kunstwerken.” Zo stopt Imperbel dezer dagen de laatste gaten in het vernieuwde Dubroux-viaduct (11.000 vierkante meter) in Oudergem. Een opdracht van zo’n 12 miljoen frank, inclusief meerwerken. Ook maakte de Belgische onderneming het traject van de hogesnelheidstrein (HST) tussen Brussel en de Franse grens waterdicht: een totaal van 200.000 vierkante meter, goed voor zo’n 150 miljoen frank. Sinds zijn introductie op de markt begin jaren zeventig ligt Derbigum al op meer dan 450 miljoen vierkante meter daken.

BELGISCH.

Imperbel is een 100% Belgisch bedrijf met een geconsolideerde omzet van 2,5 miljard frank en een wereldwijd personeelsbestand van ongeveer 400 medewerkers. De aandelen zijn evenredig verspreid over drie families: Blake, de Goussencourt en Molitor. De groep beschikt over enkele tientallen dochterfirma’s verspreid over de vier continenten, en vier productie-eenheden: Perwez, Lot, Bologna (Italië) en Kansas (Verenigde Staten) met een totaal volume van respectievelijk 18,5 miljoen vierkante meter (membranen) en 7,5 miljoen kilogram (vloeibaar isolatiemateriaal) per jaar.

Na de Eerste Wereldoorlog vestigt de Britse oorlogsveteraan Francis G. Blake, die met zijn voeten in het water van de West-Vlaamse loopgraven had gestaan, zich definitief in België. Hij start een handel in kunststof dakbedekkingen uit de Verenigde Staten. In 1932 – richt Blake samen met zijn partner Agnan de Goussencourt een eigen fabriek op voor dakdichtingsproducten in Anderlecht: Imperbel, een samentrekking van imperméable (waterdicht) en Belgique. De Brusselse Trammaatschappij is één van de grootste klanten. Van bij de oorsprong profileert de onderneming zich ook als aannemer, maar nu beperkt deze tak zich tot zo’n 20% van de omzet.

Na de Tweede Wereldoorlog raken de activiteiten van Imperbel in een stroomversnelling, vooral dankzij de uitvinding van een dubbel gewapend membraan. Deze vuurbestendige en met koudlijm te verwerken roofing slaat sterk aan in de bouwsector. In het begin importeert Imperbel het product uit Italië.

Samen met de oorspronkelijke Italiaanse moederfirma – Derbit – richt de tweede generatie Blake en de Goussencourt in 1977 een eigen vestiging op in Perwez (in de buurt van Waver), vandaag Performance Roof Systems ( PRS). Dit is het begin van een internationale expansie – in 1997 is 60% van de Belgische Derbigum-productie bestemd voor het buitenland.

Vier jaar later wordt een nieuwe productie-eenheid in de Verenigde Staten uit de grond gestampt. Wanneer Derbit echter in financiële moelijkheden raakt, koopt multinational Owens Corning Fibreglass ( OCF) – de grootste fabrikant van isolatiemateriaal ter wereld – het Amerikaanse filiaal over. In 1982 wordt een Franse zustermaatschappij opgericht: Imperfrance. Geleidelijk breidt de fabriek in Perwez haar capaciteit uit naar drie productielijnen (1989). Blake: “Dan volgt de grote doorbraak. Na enkele grote litigatieprocessen (schadeclaims) stoot OCF zijn diversificaties af en koopt Imperbel – deze keer voor 100% – Waterproof Roof Systems in Kansas. Vandaag realiseren wij een omzet van 700 miljoen frank in de Verenigde Staten. Dit cijfer stijgt jaarlijks met 20%, vooral dankzij ons geselecteerd netwerk van gevestigde dakbedekkers. In ons trainingscentrum te Lot volgen elke twaalf maanden ruim 1000 internationale vaklieden en studenten een opleiding.”

WITTE HUIS.

Vandaag is Derbigum wereldwijd marktleider in zijn segment. Dit waterdicht Belgische product siert de rechtervleugel van het Witte Huis in Washington D.C., de Petronas Towers (‘s werelds hoogste tweelingwolkenkrabber in Kuala Lumpur, Maleisië), de Chicago Sears Towers, de Bucharest Financial Plazza en het HST-tracé in België.

ERP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content