Kunst doet eten

Wie stapt er elke dag, tussen 12 en 14 uur, het Stripmuseum in Brussel of het Museum van Moderne Kunst in Oostende binnen? Kunsthistorici? Galeriehouders? Nee, lekkerbekken.

Tot voor een paar jaar was het nog een marginaal verschijnsel. Maar vandaag bent u wellicht niet langer verbaasd als u een uitnodiging krijgt voor een zakendineetje in het Muziekinstrumentenmuseum van Brussel, of in het Gallo-Romeins Museum te Tongeren. Restaurants, brasseries en cafés zijn een vast onderdeel van zowat elk groot museum geworden. Niet verwonderlijk natuurlijk: een café-restaurant vormt een belangrijke inkomstenbron voor musea. Maar ook voor de bezoekers is het museumcafé een aangename halte: tijdens het nuttigen van een soepje, een gebakje of zelfs een driegangenmenu kunt u uw indrukken op een rijtje zetten, op uw gemak de catalogus doorbladeren of plannen wat u precies zult bezichtigen.

Buitenlandse musea staan op het vlak van service en omlijsting al heel wat verder dan wij in België. Zo kunnen wij onmogelijk tippen aan het grootse restaurant van het Metropolitan in New York of de exclusiviteit van het recente Café Sabarsky in de Neue Galerie (het New Yorkse museum dat gespecialiseerd is in Oostenrijkse en Duitse kunst). Bij ons vindt u ook geen enkel museumcafé met een decor als dat van de Georges, het museumcafé op de zesde etage van het zopas gerestaureerde Centre Pompidou in Parijs. En we hebben vanzelfsprekend geen enkel museumcafé-restaurant van de hand van Norman Foster, die het spiksplinternieuwe Court Restaurant van het British Museum ontwierp. Op enkele passen van het British Museum kunt u trouwens ook gaan eten in het restaurant van de National Portrait Gallery – het riante uitzicht krijgt u er gratis bij!

Londen heeft de jongste jaren het aantal museumcafés en -restaurants stelselmatig zien toenemen. Het Design Museum aan de Theems heeft ongetwijfeld als inspiratiebron gediend voor de restauratieruimte van het Tate Modern, het uiterst trendy Deep Blue café in het Science Museum, het Café Bagatelle van de intieme maar schitterende Wallace Collection, en voor de Admiralty in het Somerset House dat net gerestaureerd is en waar Henry Kissinger en Tom Hanks ooit al aan tafel aanschoven.

België beent bij

Van het futuristische Museum van Schone Kunsten in Arken (in de buurt van Kopenhagen) tot en met het Guggenheim van Bilbao proberen museumcafés en -restaurants elkaar te overtroeven op het gebied van interieur en menukaart. Maar België weet de koplopers bij te benen met initiatieven die zowel kunstminnaars als lekkerbekken kunnen waarderen. We zetten de meest kunstzinnige plekjes op een rij.

Restaurant van het MIM (Muziekinstrumentenmuseum, Hofberg 2, 1000 Brussel, 02-545 01 78)

Dit café-restaurant is open van 9.30 uur tot 16.30 uur. Op donderdag kunt u er ook ‘s avonds terecht (er vindt dan een concert plaats). Er is een wisselende menukaart, maar u kunt er ook een dagschotel, vegetarische gerechten, desserts en gebakjes bestellen. Het kader op de bovenste verdieping van dit art-nouveaugebouw, waarin vroeger het Old England-warenhuis was ondergebracht, is uitzonderlijk. Tijdens de zomermaanden biedt het immense terras een schitterend uitzicht op de koninklijke wijk en het lager gelegen stadsgedeelte.

Le Midi Cinquante (Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Jubelpark 10, 1000 Brussel, 02-735 87 54)

Hier zijn alle formules mogelijk: van een cocktail met een hapje tot bediening aan tafel. De stijl van dit eethuis is hedendaags-traditioneel. Opvallend ook zijn de gerestaureerde lambriseringen uit de jaren veertig en de zwartwitfoto’s van het Jubelpark. Er is plaats voor tachtig personen en de ruimte is via de grote hal van het museum toegankelijk van 9.30 uur tot 17 uur. Tijdens de zomermaanden kan Le Midi Cinquante zich qua elegantie meten met het Café Marly op de Place du Grand Louvre in Parijs: het terras biedt uitzicht op één van de mooiste parken van de hoofdstad.

Brasserie Horta (Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, Zandstraat 20, 1000 Brussel, 02-217 72 71)

Net zoals het MIM is ook dit gebouw door Victor Horta ontworpen. Het museum is een juweeltje van Brusselse art nouveau en herbergt een van de meest aantrekkelijke collecties van de stad. Brasserie Horta is open van dinsdag tot zondag (10 uur tot 18 uur) en is helemaal ingericht in de stijl van het gebouw. De brasserie biedt plaats aan 95 personen. Heel wat beroemdheden uit de wereld van de negende kunst hebben hier al getafeld. Net als de strips zijn de gerechten die men hier serveert typisch Belgisch (de kaart wisselt dagelijks). U wordt aan tafel bediend en het dagmenu – koffie inbegrepen – is zeer billijk van prijs. Reserveren is wenselijk.

Panorama Kafee (Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, 3700 Tongeren, 012-67 03 30)

Loungemuziek is er te horen in deze trendy ruimte binnen het Gallo-Romeins Museum van Tongeren. Het café-restaurant is op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur geopend. Tijdens de week kunt u er terecht van 10 tot 17 uur (op maandag vanaf 12 uur). Er is plaats voor honderd personen en op het menu staan salades, pasta, soep en broodjes. Voor de echte Belgen nog deze waarschuwing: frieten kunt u hier niet bestellen.

Art Café (Museum voor Moderne Kunst, Romestraat 11, 8400 Oostende, 059-50 56 86)

In het Oostendse Art Café kunt u, behalve visspecialiteiten, ook vegetarische gerechten en Italiaanse zaligheden bestellen. Er is een dagschotel. Niet alleen museumbezoekers komen hier eten, ook seminariegangers en feestvierders. Het Art Café vormt een aangename stop in dit museum dat nog te weinig bekendheid geniet.

Keith Haring-cafetaria (Muhka, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen, 03-238 59 60)

Talloze beroemdheden hebben deze cafetaria – gesitueerd op het dak van het museum, met een terras dat een spectaculair uitzicht op de Schelde biedt – al met een bezoekje vereerd: van gekroonde hoofden zoals de Nederlandse koningin Beatrix tot popsterren als Bono ( U2). Keith Haring himself voorzag het café tijdens één van zijn vele anonieme verblijven in België van een fresco. In principe wordt u aan tafel bediend, maar wanneer het druk is, doet u er goed aan uw salades, broodjes, warme gerechten en ‘suggesties van de chef’ zelf aan de bar te bestellen. De klanten op zich zijn al een bezienswaardigheid. Antwerpen is en blijft de Belgische modestad bij uitstek en de culturele incrowd die u hier ziet, draagt dat ten volle uit. Klassieke muziek. Reservatie gewenst voor groepen.

Serge Vanmaercke [{ssquf}]

Museumcafés en -restaurants proberen elkaar te overtroeven op het gebied van interieur en menukaart.

Waarom geen zakendiner organiseren in het Muziekinstrumentenmuseum van Brussel, of in het Gallo-Romeins Museum te Tongeren?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content