KUIFJE

75 jaar later

Benoît Peeters, Hergé – Zoon van Kuifje. Atlas, 479 blz., 24,50 euro. Laura Van Broekhoven (red.), Met Kuifje naar de Inca’s. Lannoo/Moulinsart, 156 blz., 25 euro.

Niet zijn onafscheidelijke hond Bobbie, maar de erven van Georges Remi (1907-1983) en hun firma Moulinsart, bewaken Kuifje. De naam Georges Remi doet geen bel rinkelen? Neem de initialen en draai ze om: Hergé, de geestelijke vader van de Belgische stripheld. Onlangs werd de 75ste verjaardag van zijn eerste optreden gevierd: op 10 januari 1929 maakte het figuurtje zijn debuut in een stripfeuilleton in de Brusselse krant Le XXième siècle. Ook de boekhandel wordt gezegend met nieuwe uitgaven. Neen, geen nieuwe Kuifje-avonturen, dat hebben de erven altijd geweigerd. Zelfs een postume publicatie van een onafgewerkt album kwam er niet. De erven namen wel het initiatief voor de bundel Met de kroontjespen met elf verhalen van diverse auteurs omtrent Kuifje. Meteen mocht de Vlaming Luuk Gruwez ervaren dat de initiatiefnemers de touwtjes strak in handen houden. In zijn verhaal hanteert hij gul de ironie en vergelijkt hij de kuif van de stripheld met “een pietje van niemendal”. Gevolg: het verhaal mocht niet in de bundel.

Biografen van Hergé hebben het ook niet altijd makkelijk. Al heeft de Brusselse auteur-stripscenarist-filmregisseur Benoît Peeters niet geklaagd. Van zijn hand is de jongste biografie, de zopas vertaalde Hergé – Zoon van Kuifje. Van de tot dusver bekendste biografie, van Pierre Assouline, Hergé, onthouden we de oorlogsonthullingen. Hergé bevond zich in Brusselse ultrarechtse katholieke kringen, van wie heel wat leden de kant van de bezetter kozen. Hergé publiceerde in door Duitsers gecontroleerde kranten. Toen zijn uitgever Casterman hem in 1943 waarschuwde dat de nazi’s het niet zouden halen en dat zijn opportunistisch gedrag hem duur te staan zou kunnen komen, zou Hergé gerepliceerd hebben: “Ze kunnen me maar één keer opknopen. Een tweede en een derde keer doet dat minder pijn.” De biografie van Peeters heeft zijn verdienste als vlot verteld levensverhaal, maar voegt weinig nieuws toe.

Ondertussen valt nog een boek met Kuifje op de kaft op. Toch schuilt onder de titel Met Kuifje naar de Inca’s vooral een uiteenzetting over Pre-Columbiaanse kunst en een creatief knap uitgewerkte begeleiding bij een tentoonstelling die momenteel in het Nederlandse Leiden op de affiche staat (nog tot 29 augustus 2004). Al gauw blijkt dat Hergé de Inca-schat in het album De zonnetempel samenstelde met kunst van verschillende volkeren uit diverse tijdperken.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content