KREMLYOVSKAYA

Het dossier Kremlyovskaya Group nadert zijn ontknoping. De correctionele rechtbank van Antwerpen behandelt de zaak in principe op 7 mei 1998. Gewezen topman Riccardo Fanchini wordt ervan verdacht het bedrijf frauduleus failliet te hebben laten gaan en het – ietwat paradoxaal – te hebben gebruikt om geld wit te wassen (zie ook Trends, 24 oktober 1996). Antwerpse gerechtskringen wijzen met enige opluchting naar de veroordeling wegens witwassen van Fanchini’s compaan Guerman Liberman, enkele weken geleden.

Gedelegeerd bestuurder Fanchini en zijn medebestuurder Yakov Tilipman namen in juni 1995 deel aan een kapitaalverhoging bij Kremlyovskaya. Ze legden samen met Liberman, Iouri Bykhovski, Tadeusz Tonley en Robert Gaspar 145 miljoen frank vers geld op tafel, waardoor het kapitaal steeg tot 155 miljoen. Deze operatie wordt door onderzoeksrechter Kathleen Byttebier gekwalificeerd als witwassen. Volgens het gerecht had Kremlyovskaya de villa van Fanchini – geraamde waarde: 40 miljoen frank – gefinancierd, wat evenzeer een vorm van witwassen is. Fanchini heeft steeds ontkend dat hij werkt met geld van de Russische maffia, hoewel een deel van zijn entourage ontegensprekelijk een Organizatsiya-etiket had.

De al geciteerde Liberman stond borg voor een lening van 25 miljoen frank die Kremlyovskaya had afgesloten bij de Rabobank. Toen hij die moest aflossen, dreigde er door kredietproblemen een beslag op zijn villa in Zoersel, aangekocht voor 28 miljoen en verfraaid voor 27 miljoen frank. Plots was er cash geld beschikbaar. Dat was afkomstig van de Russische onderneming Benitex, het gewezen dochterbedrijf van Kremlyovskaya dat werd doorverkocht aan het Cypriotische Greenmore Properties. Het gerecht acht deze transactie illegaal, omdat het geld een criminele oorsprong zou hebben. Omdat het geld voor de villa van Liberman evenmin een legitieme oorsprong had, werd er beslag gelegd op het vastgoed.

Liberman ging intussen in beroep tegen het vonnis. “Hij werd tegen zijn medeweten meegesleurd in allerhande operaties,” zegt een vriend van de familie, die liever niet in detail treedt.

De stelling dat de veroordeling van Liberman de behandeling van de Fanchini-zaak beïnvloedt, omdat de herkomst van het geld uit dezelfde Russische “zakenkringen” kwam, doet de verdediging van de gewezen Kremlyovskaya-topman af als “voorbarig”. Fanchini’s advocaat John Maes: “We zullen voor het gerecht aantonen dat de operaties van Kremlyovskaya een legitiem karakter hadden. De heer Fanchini is een zakenman, geen crimineel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content