Kreeft blijft een dure topper tijdens eindejaarsperiode

Hans Hermans medewerker Trends

Belgen smullen kreeft

Geen enkele Europeaan eet meer kreeft dan de Belg. Jaarlijks wordt er tot 225.000 kilo diepvrieskreeft verkocht in België, waarvan 150.000 kilo via supermarkten. De eindejaarsperiode blijft de topperiode, zeggen ook de cijfers van de versmarkt. Andere pieken zijn Valentijn en mei-juni voor de babykreeftjes. Pittman Seafoods is de marktleider in diepvrieskreeft, Lobster Fish in verse kreeften.

Levend of diepvries?

De keuze tussen verse, levende kreeft – die in een schuimrubberen doos van Canada wordt ingevlogen – en diepvries is meestal een keuze tussen alles zelf doen en gemakkelijk koken. De nieuwste soort in de diepvriesmarkt is de hyperbaric. Deze kreeften hebben na de vangst een hogedrukbehandeling ondergaan, waardoor de schaal van het vlees losgemaakt werd. Na ontdooiing kunt u ze rauw precies hetzelfde klaarmaken als een levende kreeft.

U betaalt een beetje meer

Kreeft blijft een schaars natuurproduct en dus duur. Voor een verse Canadese kreeft betaalt u ongeveer 26 euro per kilo, voor een Europese 40 à 45 euro. Prijsverhogingen tegenover vorig jaar lopen uiteen van 1 tot 5 euro per kilo. Sommigen wijten de verhoging aan het lagere aanbod, omdat heel wat vissers failliet zijn gegaan en risicoschuwe exporteurs kleinere stocks hebben ingeslagen. Anderen verwachten dat de zwakkere euro de prijzen hoger legt dan in 2009. De invoerprijzen van de Canadese diepvrieskreeft zijn dan weer gezakt vanwege de crisis, van 15 euro naar 9,7 euro per kilo. In de winkel vindt u ze vanaf 15 euro.

Kreeft kweken lukt niet

Een kreeft heeft een grove en een fijne schaar, zodat hij zijn prooi eerst kan vermorzelen en nadien in kleine stukjes kan snijden. Het dier groeit slechts 100 gram per jaar, waardoor een volwassen dier tussen 0,5 en 2 kilo weegt. Bovendien is een kreeft een kannibaal die geen soortgenoten in zijn buurt tolereert. Dat maakt het kweken van kreeften haast onmogelijk. Jaarlijks wordt er – strikt gereglementeerd – 2000 ton gevangen aan de westkust van Noord-Europa en 80.000 ton aan de oostkust van Amerika en Canada.

Lekkere recepten te over

Het internet en de kookboeken staan vol met heerlijke kreeftenrecepten. De twee grootste moeilijkheden: het doden van het levende dier (wat u kunt verzachten door het eerst te verdoven in de diepvries) en het pantser mooi doormidden klieven. Een eenvoudig recept: na het koken of ontdooien snijdt u de kreeft middendoor. U bestrijkt beide helften met een mengsel van olijfolie en citroensap (fiftyfifty), voegt wat versnipperde look toe en kruidt af met peper, zout en cayennepeper. Tien tot twaalf

minuten in de oven (170°C).

HANS HERMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content