Kredietverstrekker aan de nijverheid

ING België, of de ‘oude BBL’, heeft uitbreidingsplannen op de Belgische markt. “We hebben de middelen om in België een groter marktaandeel te veroveren in de markt voor kredieten aan bedrijven. We willen als eerste een telefoontje krijgen als een bedrijf op zoek is naar financiering, dienstverlening of advies”, zegt Philippe Masset, die sinds een jaar verantwoordelijk is voor de divisie whole-sale bankieren van ING België.

In mensentaal gaat het onder meer over de toekenning van bedrijfskredieten aan de grotere ondernemingen (met een omzet groter dan 250 miljoen euro), maar ook om diensten als factoring, leasing, betalingen, cashmanagement, beursverrichtingen en de activiteiten op de financiële markten of het opzetten van andere financieringsbronnen voor bedrijven.

“Bedrijven moeten alle sporen volgen om hun financiering rond te krijgen. Op korte en middellange termijn is het weer wat gemakkelijker om geld te vinden, maar op langere termijn (vanaf 10 jaar) blijft de financiering moeilijk. Wij willen onze rol als financier van bedrijven blijven spelen, onder meer door de bedrijven deze verschillende oplossingen aan te reiken. Dat kan bijvoorbeeld ook door pen-sioenfondsen te helpen om rechtstreeks in bedrijven te investeren.”

De hele divisie onder de vleugels van Masset geeft werk aan ongeveer 1200 mensen. En de beslissing over de grote dossiers van Belgische bedrijven wordt in Brussel en niet in Amsterdam genomen. “Brussel krijgt de middelen in functie van zijn ambities en kan beslissen met de volledige steun van Amsterdam.”

De ondernemingen klagen geregeld steen en been dat het geen sinecure is om bij hun bankier krediet los te weken. En als er krediet gegeven wordt, zijn de voorwaarden streng en is de prijs vrij hoog, ondanks het expansieve geldbeleid van de Europese Centrale Bank. Masset vraagt begrip.”We moeten voorzichtiger zijn in deze moeilijke economische tijden en vragen dus ook hogere risicopremies. Bovendien waren in het verleden de tarieven belachelijk laag. Daarnaast moeten de banken door de recessie meer eigen vermogen opzij zetten. Ik ben er daarom niet zo zeker van dat wij vandaag een hogere marge krijgen. Ook nieuwe reglementering zal de banksector verplichten meer kapitaal aan te houden.”

Masset wijst er ook op dat de dalende kredietvolumes ook een kwestie van een geslonken vraag zijn. “Bedrijven investeren minder. De omzetontwikkeling blijft toch zwak bij de meeste ondernemingen. Iedereen kijkt daarom toch nog de kat uit de boom. Er ligt een bodem onder het herstel, maar nieuwe investeringen blijven uit. We zien daarom nog geen krachtige heropleving.”

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content