KRANEN VOOR HET OOSTEN

Van Hoesen Crane and Machinery Export leeft van de bouwcrisis. Het exporteert tweedehandskranen naar het Verre Oosten.

Terwijl voor sommigen de luwte in de West-Europese bouwnijverheid een opdoffer is, is dat voor Michael Van Hoesen feitelijk een zegen. De door de bouwcrisis in onze regio overtallig geworden torenkranen exporteert hij tweedehands naar het Verre Oosten. Daar is er helemaal geen vertraging in de bouwactiviteit. Wel integendeel. Zo zijn er bijvoorbeeld vier kranen van Van Hoesen aan het werk op de grote bouwwerf rond de nieuwe luchthaven van Hongkong in Chep Lak Kok.

Het eenmansbedrijf Michael Van Hoesen Crane and Machinery Export zit in de lift. Het eerste jaar, nadat Van Hoesen eind ’92 zijn gespecialiseerd exportbedrijf opstartte, werd reeds een omzet van 8 miljoen frank bereikt. Dat steeg tot 34 miljoen in ’94 en meer dan 50 miljoen verleden jaar. Een cijfer dat hij dit jaar opnieuw hoopt te overtreffen.

Zegt Van Hoesen : “Ik was vroeger productmanager bij Zwaans dat nieuwe kranen in Duitsland en Groot-Brittannië kocht voor de Belgische bouwmarkt. Aan export dacht het bedrijf niet. Ik merkte dat er een buitenlandse behoefte bestond die veel groter was dan de Belgische. Het werd ook snel duidelijk dat er een sluimerende vraag naar tweedehandskranen was. Die markt moest gewoon aangeboord worden. Een aannemer wil uiteindelijk kranen van een bepaalde capaciteit met een specifieke haakhoogte, of die nu nieuw zijn of niet vindt hij minder belangrijk. Na zes maanden op een werf merk je daar trouwens niets meer van.”

Met zijn echtgenote runt Michael Van Hoesen volledig zelfstandig de zaak vanuit zijn privé-woning in Halle-Zoersel. Zijn eerste zet als zelfstandig ondernemer was het aanschaffen van een telefoonboek van Singapore. “Bij Belgacom kon ik de telefoongids van Singapore alleen inkijken, kopen was er niet bij. Ik bestelde dan maar zelf via de post de gidsen van ginds. Ik heb hier nu reeds hele reeksen telefoonboeken van de voor mij interessante landen in het Verre Oosten. En ik ben geabonneerd op gespecialiseerde publicaties die in de regio verschijnen, zoals Asia Construct uit Singapore. Daarin plaats ik dan advertenties. Uit de lectuur van deze tijdschriften weet ik welke projecten op stapel staan en wie wat krijgt. Via een intensieve mailingcampagne onder andere per fax bewerk ik dan de mogelijke klanten, vooral groothandelaars die ze dan verder leveren aan de bouwondernemingen ter plaatse. Zelf ben ik nog nooit in het Verre Oosten geweest. Op een paar mensen na die me kwamen opzoeken, ken ik mijn kopers niet persoonlijk. Betalingsproblemen heb ik nog nooit gehad. Via een kredietbrief word ik trouwens binnen de dertig dagen betaald. Beter kan niet,” oppert Van Hoesen. Zijn belangrijkste markten zijn Singapore, Hongkong, Maleisië, Taiwan en Thailand. Nu pakt hij ook Zuid-Korea en Vietnam aan. De kranen zelf worden vooral aangekocht in Frankrijk en sinds kort in Duitsland.

MICHAEL VAN HOESEN (VAN HOESEN CRANE & MACHINERY EXPORT) Interessante markt voor tweedehandskranen in het Verre Oosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content