Koppige bakker, 7 dagen per week

Sjoukje Smedts  medewerker van Trends

Verzet tegen wetten die soms al jarenlang van kracht zijn: het lijkt wel een trend te worden. De voorbije twee maanden lieten heel wat restauranthouders zich opmerken door het nieuwe rookverbod openlijk aan hun laars te lappen. Vorige week was het bakker Luc De Corte, eigenaar van de Aernoudtbakkerijen, die duidelijk maakte zich niet zonder slag of stoot neer te leggen bij de wet over de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening uit 1960. Zelfs niet nu hij vorige maand veroordeeld werd tot een boete van 4400 euro omdat hij enkele van zijn acht winkels zeven dagen per week openhoudt. De bakker tekent beroep aan met de hoop op strafvermindering, maar probeert op deze manier ook in een moeite door de wet weer op tafel te krijgen. De oude wet houdt volgens De Corte geen steek meer door de vele uitzonderingen die in 2006 werden toegevoegd. Zo mogen tankstations en winkels in toeristische centra wel een hele week open zijn. In afwachting van het volgende proces sluiten alle winkels van de Aernoudtketen sinds 1 februari wel een dag per week.

De Corte (35) startte op zijn 21ste een eerste eigen bakkerij. Het idee om meerdere verkooppunten te openen, kwam er toen de zaak klanten verloor door aan- slepende wegenwerken. Vandaag telt de Aernoudtketen acht winkels in en om Gent en worden er twee nieuwe verkooppunten klaargemaakt voor de opening. Een van de bakkerijen is gelegen in een kmo-zone. Daar begon het schoentje te wringen. “De andere bedrijven in de kmo-zone hadden ook geen sluitingsdag. De economie leeft toch 24 uur per dag?” werpt De Corte zaterdagochtend na een nacht werken op. Vijf van zijn filialen werkten de voorbije jaren de werkweek af zonder sluitingsdag, wat niet onopgemerkt bleef. Zo’n drie jaar geleden stelden inspecteurs van het ministerie van Economische Zaken voor het eerst een proces-verbaal op. Volgens De Corte na een klacht van een concurrent. Er volgden nog elf pv’s, waar de bakker nooit gehoor aan gaf. “Tja, ik heb het tot het uiterste gedreven,” lacht hij.

Het zou een uitspraak van een ervaren zakenman kunnen zijn, maar De Corte noemt zich nog steeds “eerder een bakker die net als elke zelfstandige enkele dagen per week achter zijn bureau moet doorbrengen.” Het maakt hem er niet minder geslepen op. De Aernoudtfilialen zijn allemaal afzonderlijke bvba’s of nv’s. “Dat is overzichtelijk voor de boekhouding,” klinkt het eerst. Dat de net geen vijftig vaste en dertig flexibele werknemers zich op die manier niet kunnen verenigen in een vakbond, blijkt toch ook een reden. Maar De Corte denkt niet dat een vakbond problemen zou maken over sluitingsdagen. “Zolang ik mijn personeel betaal, maakt het toch niet uit of ze zeven dagen per week werken. Trouwens, ik creëer toch werkgelegenheid?”

Van een vakbond blijft Aernoudt dan misschien gespaard, het idee van De Corte om de verplichte wekelijkse rustdag af te schaffen, wordt niet overal op applaus onthaald. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), de Vlaamse Beroepsvereniging voor Brood- en Banketbakkers, IJsbereiders en Chocoladebewerkers (VeBIC) en Unizo kanten zich tegen zijn voorstel. Uit een enquête concludeert Unizo dat 85 % van de kleine winkeliers voorstander is van een verplichte rustdag omdat ze anders geen sociaal leven hebben. De handelaars zelf laten beslissen al dan niet zeven dagen per week te openen, is volgens de zelfstandigenorganisatie helemaal geen oplossing. De zelfstandigen die ervoor kiezen een wekelijkse rustdag te nemen, zouden naar hun mening de concurrentiestrijd verliezen. “Het is zeker geen oneerlijke concurrentie,” vindt De Corte. “Die zaken moeten dan ook maar open blijven. En zelfs al doen ze dat niet, klanten blijven komen voor de kwaliteit van je producten en niet omdat je winkel geen sluitingsdag heeft.” De bakker zegt zijn lidmaatschap bij Unizo alvast op. “De organisatie pretendeert alle zelfstandigen te vertegenwoordigen, maar mijn mening is nooit gevraagd. Dat is toch een beetje vreemd.”

Ja, De Corte is wel de man van de krasse uitspraken. “België is toch een vrij land. Hoewel, met zoveel wetten wordt het hier bijna een politiestaat. Gelukkig zijn er nog mensen die hetzelfde standpunt als ik innemen.” De Corte bedoelt het Liberaal Verbond van Zelfstandigen (LVZ), dat vorige week een petitie startte om de afschaffing van de verplichte rustdag te eisen. Directeur Luc Soens verwacht deze week zo’n 5000 handtekeningen verzameld te hebben. Ondertussen plaatsten Open VLD-politici Bart Tommelein en Vincent Van Quickenborne hun krabbel al onder de petitie. Dat is ook de hoop die De Cortes advocaat Dirk De Meulemeester koestert. Hij verwacht geen vrijspraak in beroep, maar zegt tevreden te zijn met een strafvermindering. De Corte zelf is niet van plan zich er zomaar bij neer te leggen. “Ik ga toch proberen mijn gelijk te halen. Als de uitspraak mij niet aanstaat, ga ik gewoon door en kijk ik wat er lukt. Iemand moet toch eens opkomen tegen die sluitingsdag? Maar nee, ik ga mijn winkels niet meer stiekem openen.”

luc de corte

Eigenaar van bakkerijketen Aernoudt.

Veroordeeld tot 4400 euro boete wegens negeren van wekelijkse sluitingsdag.

Ziet de verplichte sluitingsdag liever afgeschaft.

Sjoukje Smedts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content