Kopers overwinnen drempelvrees

De vastgoedmarkt in De Haan wist zich in 2011 te herstellen van een dipje in 2010. En na een ietwat aarzelende start lijkt de positieve tendens ook in 2012 door te zetten.

De Haan charmeert met een geslaagd samengaan van gebouwen uit een vervlogen tijdperk en nieuwe ontwikkelingen. Het historisch patrimonium is ingeplant in een stedenbouwkundig ontwerp dat dateert uit de negentiende eeuw. Een invloedrijke Duitse architect-stedenplanner en adviseur van Leopold II, Josef Stübben, stond in voor het ontwerp. Hij voorzag in slingerende wegen en paden om te wandelen tussen privégazons, perken en bosjes. De meeste huizen waren in hout opgetrokken om een betere bescherming te bieden tegen de wind. Er was ook een opgelegde verhouding tussen de oppervlakte van het huis en het perceel.

Zoals Stübben verwacht had, groeide het dorpje De Haan, met zijn landhuisjes in Anglo-Normandische stijl, vanaf het einde van de negentiende eeuw uit tot een aantrekkingspool voor Franse en Engelse toeristen. Het was ook de favoriete bestemming van de Belgische vorst. Achteraf besloot Leopold II om de kustgemeenten te verbinden met de ‘koninklijke baan’ en werden andere ontwerpen van Stübben gerealiseerd in Het Zoute en Duinbergen.

Vandaag is De Haan een uitzondering aan de Belgische kust: heel wat gebouwen zijn beschermd en de villa’s van weleer worden er zelden verpletterd onder het geweld van nieuwbouw. En ook al zijn er in het levendige centrum net dezelfde trendy boetieks te vinden als in de naburige badplaatsen, toch heerst hier een heel bijzondere sfeer.

Pijlsnel de hoogte in

In 2010 leek de aantrekkingskracht van deze atypische kustgemeente niettemin te tanen. Maar recente cijfers wijzen op het tegendeel. In 2011 was er een prijsstijging met 8 procent in het segment van de appartementen, bij een transactieaantal dat ten opzichte van 2010 zogoed als onveranderd bleef. De prijzen van de villa’s (+20 %) gingen zelfs pijlsnel de hoogte in. Die stijging volgde op een lichte achteruitgang (-1,6 %) in 2010.

Olivier Schepens van het gelijknamige vastgoedkantoor ziet overeenkomsten tussen die cijfers en zijn eigen activiteiten: “2011 was een goed jaar. We hebben heel wat panden met twee of drie slaapkamers verkocht tegen prijzen in de buurt van 250.000 euro. Maar in december is alles stilgevallen. Het eerste kwartaal van 2012 was bijzonder moeilijk. Gelukkig is de tendens in maart volledig omgekeerd en konden we opnieuw het verkoopritme van de voorgaande jaren halen. Ik denk dat heel wat kandidaat-kopers beducht waren voor nieuwe fiscale maatregelen… Vandaar die opeenvolging van afkoeling en opwarming: de belangstellenden hebben uiteindelijk hun drempelvrees overwonnen en zijn bereid om te investeren.”

JO JACOBY

In De Haan worden de villa’s van weleer zelden verpletterd onder het geweld van nieuwbouw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content