Koopkans in goud

Danny Reweghs

Wij zijn de voorbije weken geschrokken van de extreme daling op de financiële markten. De duik was veel ruimer dan enkel de beurzen. De economische activiteit vermindert sterk om het nieuwe coronavirus onder controle te krijgen. Het overgrote deel van de ondernemingen wordt in mindere of meerdere mate getroffen door omzetverlies en ziet zijn bedrijfswinst serieus onder druk komen.

Maar de forse daling van de edelmetalen en de bijbehorende mijnaandelen is compleet onlogisch. De terugval van de goudprijs bleef met ruim 10 procent nog enigszins binnen de perken, maar de duik van de zilverprijs en de goud- en zilvermijnen was even extreem als de val van de beursindexen. Goud is de voorbije weken nochtans een stuk sterker geworden. Er is een recessie op komst, er heerst onrust over de stabiliteit van het financiële systeem, er zijn renteverlagingen en nieuwe monetaire versoepelingen voor duizelingwekkende bedragen, en de begrotingstekorten stijgen fors. Dat betekent dat de wereldwijde schuldenberg in 2020 een spectaculaire toename zal kennen. Er staat geen rem op de fiscale en de monetaire stimulansen om de coronacrisis te bedwingen.

In het verleden was het herstel van de edelmetalen spectaculair na de initiële, onlogische daling.

Cruciaal keerpunt

Maar in de eerste fase van de paniek blijkt goud andermaal geen bescherming te bieden. Andermaal, want dat gebeurde ook in 2000 (-15%) en 2008 (zelfs -30%). Dat is het gevolg van een liquiditeitsprobleem bij onder meer hefboomfondsen die van hun kredietverstrekkers margin calls krijgen opgelegd het moeten bijstorten van geld om uitstaande posities af te dekken. Door die verplichting verkopen ze alles om cash te genereren, ook de zogenaamde veilige havens. Nochtans is in de echte wereld iets heel anders aan de gang. Daar wordt goud en zilver gehamsterd en zijn de edelmetalen nog moeilijk te krijgen. Premies tot 10 procent boven op de marktprijs zijn niet ongewoon.

De ervaring uit 2000 en 2008 leert dat het verschil tussen de reële en de financiële wereld van korte duur is. Er is enkel een heftige, maar korte anomalie. Het herstel daarna was des te spectaculairder. Dat verwachten we de komende zes tot twaalf maanden ook. Het zou ons niet verbazen dat de goudprijs weer oprukt richting het record van 1900 dollar uit 2011.

Vorige week deden de goud- en zilvermijnaandelen het voor het eerst sinds lang prima, op een moment dat de beurzen het erg slecht deden en ook de edelmetalen – goud en vooral zilver – absoluut niet uitblonken. Dat kan een keerpunt zijn, een eerste signaal dat de bodem is bereikt of dat de terugval in de eindfase zit. Daarom versterken we onze positie in goud- en zilvermijnen. In het volgende nummer wijden we een uitgebreide analyse aan de belangrijkste goudmijnen, die prominent aanwezig zijn in de VanEck Vectors Gold Miners-ETF, en in de grondstoffenrubriek sommen we trackers op het illiquide en fors afgestrafte zilver op.

Koopkans in goud
© BI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content