KOOP JE BUUR

Zelf uitbreiden of je buurman opkopen? Het logistieke diepvriesbedrijf Frisor uit Londerzeel koos voor de tweede mogelijkheid en wordt daardoor de nummer twee op de markt.

Was het toeval dat de logistieke diepvriesbedrijven Frisor, een onderdeel van de Veha Holding, en Coldstar (eigendom van Ficovan International uit Oudenaarde) buren waren op het industrieterrein van Londerzeel? Waarschijnlijk wel, maar dat toeval zou de levensloop van Coldstar fundamenteel beïnvloeden. “Wij hebben onze buur opgekocht,” zegt Marc Pochet, commercieel directeur van de Veha Holding die via de dochterbedrijven Frisor en Disor actief is in de opslag en distributie van onder meer tabak, diepvriesproducten en levensmiddelen. “De voorbije drie jaar waren wij sterk gegroeid en kregen capaciteitsproblemen. Dus dienden wij uit te breiden of een overname te realiseren. En het was al een tijdje bekend dat Coldstar te koop stond.”

“Een belangrijk element in onze beslissing was dat Coldstar over vier hectare beschikt op het Londerzeelse industrieterrein, net naast onze percelen,” vult Maarten van Heertum, bestuurder in de Veha Holding, aan. “Tenslotte was dit ook een strategische beslissing: door de overname van Coldstar worden wij de nummer twee op de logistieke diepvriesmarkt na Christian Salvesen. Alles samen zijn er op die markt slechts een zestal relatief grote bedrijven actief.”

De oorsprong van de Veha Holding ligt bij de Nederlandse familie van Heertum die haar logistiek bedrijf in Boxtel tien jaar geleden verkocht aan… Christian Salvesen. “Op vraag van Reynolds Tobacco, één van de toenmalige klanten, hebben wij in België Disor opgestart,” zegt van Heertum. “Omdat de Belgische tabaksproducenten vervoer en logistiek liefst zelf in handen houden, bleek het in deze sector onmogelijk om sterk te groeien. Wij hadden echter ook ervaring in diepvrieslogistiek en dat resulteerde in de oprichting van Frisor. Twee jaar geleden hebben wij alles ondergebracht in Veha Holding.”

Met de aankoop van Coldstar wordt de diepvriespoot van de groep versterkt. Zo wordt onder meer de distributie verzorgd voor Makro, Lidl, Gel 2000 ( Groep Covée), O’Cool, Mio, Artic, Häagen Dasz, GB Patisserie, Dial ( Groep Delhaize)…

“Dit jaar zal Frisor een omzet halen van 140 miljoen frank, terwijl Coldstar en Disor respectievelijk 180 miljoen en 250 miljoen zullen draaien,” gaat Pochet verder. “Dat betekent dat wij een bescheiden groei van 7% hebben ingecalculeerd.” In totaal heeft Veha 150 mensen in dienst: vijftig chauffeurs, dertig bedienden en zeventig magazijnarbeiders. “Dat aantal kan de volgende jaren nog toenemen,” besluit Pochet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content