Koop een Stone-obligatie voor 9 dollar

In 2004 zullen opiniemarkten als paddestoelen uit de grond rijzen.

De auteur is financieel correspondent van The Economist.

Nieuwe markten zullen in 2004 op ongewone plekken ontspringen. Nee, het gaat niet over aandelen- en obligatiemarkten, waarvan er op dit ogenblik waarschijnlijk al te veel zijn. De groei zal vooral plaatsvinden in de ‘opiniemarkten’, die handelaars in staat stellen om winst te slaan uit alles, gaande van de lotsbestemming van starlets tot de uitslag van verkiezingen en de afloop van oorlogen.

Als u wilt weten hoe het er in de toekomst aan toe zal gaan, neem dan eens een kijkje op de Hollywood Stock Exchange ( HSX), een internetbeurs waar u een gok kunt wagen op de slaagkansen van een film of een beroemdheid (HSX-obligaties van Sharon Stone bijvoorbeeld werden aan het einde van de jaren negentig tegen bijna 1000 dollar verhandeld, maar zijn intussen gezakt naar minder dan 9 dollar). De HSX werd opgestart als een curiositeit in het midden van de jaren negentig om filmfans een plek te bieden waar ze de Oscars konden voorspellen. Twee jaar geleden werd de beurs overgenomen door de haute finance-makelaars van Cantor Fitzgerald. HMX heeft op dit ogenblik meer dan een miljoen gebruikers en biedt de mogelijkheid om te raden naar bijzonderheden zoals de recette van een film in zijn openingsweekend.

Ondernemingen zullen de opiniemarkten ook gebruiken voor hun eigen verkoopprognoses. Hewlett-Packard doet dat al. Bookmakers zullen steeds meer uit hun schuilplaatsen in donkere, bedompte gokwinkeltjes komen en een steeds grotere variëteit aan weddenschappen aanbieden. Tradesports, een Iers bedrijf, laat u al veel meer doen dan een gokje te wagen op de voetbaluitslagen: het biedt ook weddenschappen aan over het resultaat van rechtszaken waarbij beroemdheden betrokken zijn.

Tijdens het verkiezingsjaar 2004 in de Verenigde Staten zullen nog andere opiniemarkten uitgetest worden. Iowa Electronic Markets is een systeem dat uitgaat van de plaatselijke universiteit en laat handelaars toe om te wedden op politieke krachtmetingen. De Iowa-markten bleken in de voorbije twee decennia nauwkeuriger dan opiniepeilingen te zijn. Niemand is immers eerlijker of ijveriger in zijn voorspellingen dan wanneer hij zijn opinie met eigen geld bevestigt.

Wedden dat Saddam ontsnapt?

Markten voor andere soorten van politieke analyse zijn in wording. In 2003 schrapte het Pentagon, na protest van politici, plannen om een markt te creëren rond de kansen op instabiliteit in het Midden-Oosten. In 2004 zou de privé-sector dat idee wel eens kunnen oppikken.

Nieuwe computerprogramma’s zorgen ervoor dat dergelijke markten nu doeltreffender werken dan ooit. Eén bepaalde onderneming, Longitude, maakt software die schatplichtig is aan de Toto-achtige weddenschappen die gebruikt worden bij paardenkoersen. Dat laat handelaars in grote banken toe om hun voorspellingen van de werkloosheidscijfers en andere economische gegevens in te zetten. Het internet heeft gezorgd voor diepere en meer liquide markten.

Gehoopt wordt dat dit soort van gokken een hoger doel dient door de opinies op een doeltreffende manier samen te brengen en te vertalen naar prijzen. De verhouding tussen de inzetten kan betrouwbaarder informatie opleveren dan om het even welke individuele expert. Nog grotere hoop is erin gevestigd dat het kan gebruikt worden om zich in te dekken tegen een reeks van slechte resultaten. Een markt voor de prognose van de vastgoedprijzen in bepaalde buurten of van de totale inkomsten uit een levenslange carrière, zou best nuttig kunnen zijn. Een contract om zich in te dekken tegen het mislukken van een huwelijk kan dan niet meer veraf zijn. Maar of de HSX een bijdrage kan leveren tot een kwaliteitsverbetering van de Amerikaanse films is een hoop die een pak verder weg ligt.

John Smutniak

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content