“Koop defensieve largecaps”

De beursrally zet zich ondanks enkele correcties voort. Arnaud Goossens, hoofd van ING Equity Markets in België, keert de cyclische bedrijven echter stilaan de rug toe en richt zijn pijlen op een eerder defensieve aandelenselectie.

Bedrijven in cyclische sectoren namen de afgelopen maanden de leiding in het forse beursherstel. Toch presteerden niet alle cyclische bedrijven even sterk, aldus ING, dat een indeling maakte van Benelux-aandelen in vroeg, midden of laatcyclisch. “De vroegcyclische bedrijven presteerden het sterkst, gevolgd door de midden- en laatcyclische”, zegt Arnaud Goossens van ING.

De analist is er echter niet meer van overtuigd dat die trend zich zal doorzetten, want een krachtig V-vormig herstel heeft zo zijn risico’s. “Een herstel op basis van de voorraden zal tijdelijk zijn zolang de vraag niet écht herstelt”, verduidelijkt de analist. “Bovendien zullen de stimuleringsmaatregelen, die nu het economische herstel dragen, ooit worden teruggeschroefd. De situatie op de financiële markten is nog altijd broos en de arbeidsmarkten kreunen onder de crisis. Deleveraging door onder meer schuldafbouw zal uiteindelijk leiden tot een lagere consumptie en een laag investeringsniveau.”

“Herstel in koers verrekend”

De analist gaat er dan ook vanuit dat de uitbodemingsfase achter de rug is en dat de eerste fase van het herstel al in de koersen verrekend is. “De tweede fase in het winstherstel kan komen van onderschatting op vergelijkingsbasis, gezien de forse omzetterugval in het vierde kwartaal van 2008 en de piek in voorraadafbouw in het eerste kwartaal van 2009”, legt Goossens uit. “De winsten hebben nog redelijk goed standgehouden dankzij de kostenbesparingen, maar macro-economische voorspellingen tonen aan dat het zo’n twee tot drie jaar zal duren om opnieuw het niveau van 2007 te bereiken.”

Defensieve picks

De analist vindt dan ook dat het herstel sinds de bodem al in de koersen is verrekend. Dat is vooral het geval voor de cyclische aandelen. “De waardering van de cyclische aandelen biedt nog maar een beperkte stijgingsruimte. De koers-winstverhouding voor de cyclische Benelux-aandelen kende al een sterke inhaalbeweging (zie grafiek), terwijl de defensieve aandelen nog heel wat goedkoper gewaardeerd zijn.” Goossens kiest er daarom voor om te beleggen in defensieve largecaps. De small- en midcaps kenden immers een sterk herstel, terwijl de largecaps zijn achtergebleven. “Daardoor noteren de small- en midcaps nu in lijn met de markt, terwijl de defensieve largecaps onterecht met een discount noteren”, besluit de analist van ING.

Door Ken Van Weyenberg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content