KONING HOUTBEWERKINGSMACHINE

Wie een auto koopt, wil hem aanraken, erin zitten. Datzelfde principe geldt ook voor houtbewerkingsmachines, weet Rogiers-Vanpoucke uit Waregem.

Met vijfduizend vierkante meter de grootste toonzaal van Europa. Boordevol houtbewerkingsmachines. “Wij hebben een volledige schrijnwerkerij in huis. Van een lintzaag, over een CNC-machine, tot een vierzijdige schaaf,” toont zaakvoerder Philippe Rogiers van de nv Rogiers-Vanpoucke niet zonder trots de toonzaal. “Een uitgebreide voorraad in huis is enorm duur. Misschien is het niet de beste oplossing om materiaal te verkopen. Maar het is nu eenmaal onze keuze. De goederen tonen biedt zekerheid aan de klant. Een klant van houtbewerkingsmachines ziet en betast graag de goederen die hij wil kopen. Dat is net als bij een auto.”

Die strategie loont voor het familiebedrijf Rogiers-Vanpoucke. In 1958 startte vader Georges Rogiers, samen met eega Denise Vanpoucke, een zaak in houtbewerkingsmachines. Vandaag besturen de zonen Philippe en Geert het bedrijf in Waregem. De 34 werknemers realiseerden in 1997 een omzet van 428 miljoen frank. Het bedrijf richt zich zowel tot de kleine schrijnwerkerij als de grote meubelfabrikant. Het opteert daarbij voor de exclusieve verkoop in de Benelux van vijftig Italiaanse merken, waaronder CMS, DMC, Morbidelli, Sicar, en Stefani. De troeven van het huis zijn het zeer uitgebreide assortiment. “We maken ook producten op maat van de klant,” licht Philippe Rogiers toe. “Via ons studiebureau Rogiers Technologie kunnen we zelfs een volledige productielijn voor de klant tot stand brengen.” Een eigen opleidingscentrum, waar de klant zich kan vervolmaken en de machines leren bedienen, vervolledigt de klantvriendelijke aanpak.

Door de nauwe samenwerking met Italiaanse fabrikanten leed Rogiers-Vanpoucke de voorbije jaren niet te zwaar onder de recessie. De devaluatie van de Italiaanse lire begin jaren negentig zorgde voor een stabiele verkoop, ondanks de duik in de meubelindustrie. Nu de lire weer klimt, trekt ook de conjunctuur weer aan. “De euro zal zorgen voor een definitieve stabilisatie,” hoopt Philippe Rogiers. “Maar ook de kwaliteit en de vindingrijkheid van de Italiaanse producten zijn de voorbije jaren verder verbeterd.”

Toch brengt Rogiers-Vanpoucke ook eigen producten op de markt, met als succesproduct de breedbandschuurmachine Tornado. Bovendien is de afdeling tweedehandse producten goed voor een tiende van de omzet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content