KOMT LAFAYETTE ?

De Belgische Winkelcentra Maatschappij onderzoekt of ze wat kan aanvangen met het verkommerde Mechelse Euroshopping-center.

Het Euroshopping-center aan de Botermarkt in Mechelen is al lange jaren een “kankerplek”. Het project uit de vroege jaren zeventig, was eigenlijk al van bij de start achterhaald. De inplanting is slecht, want het complex zit gewrongen in kleine straatjes en is dus moeilijk bereikbaar voor klanten en leveranciers, zeker sinds de Bruul-verkeersarm is gemaakt. Het uitzicht is weinig esthetisch. Het beheer wordt bemoeilijkt door het feit dat er niet één globale eigenaar is, maar vele kleintjes, die elk één of meerdere winkelpandjes in bezit hebben. Gevolg : met de jaren zijn diverse panden leeg komen te staan. En, klap op de vuurpijl : het gebouw vertoont betonrot. Schepen van ruimtelijke ordening Patrick Backx is dan ook blij dat de nv Belgische Winkelcentra Maatschappij (BWCM), een promotor die gevestigd is aan de Brusselse Louizalaan, onderzoekt of Euroshopping nieuw leven kan worden ingeblazen. Of juister, BWCM wil het complex en de aanpalende stadsfeestzaal slopen om er een compleet nieuw winkelproject te realizeren, en sprak daarover al met een aantal pandeigenaars en met het stadsbestuur.

Dat de plannen in een vroeg stadium zijn uitgelekt, maakt schepen Backx wel bezorgd over de slaagkansen. Bij BWCM kan projectverantwoordelijke Hilde Amand zich daarover inderdaad erg opwinden. “Want het is nog veel te vroeg om al over concrete plannen te spreken. Dat kan je pas wanneer je een socio-economische vergunning op zak hebt, en daartoe moet je eerst het eigendom verworven hebben. Zover zijn we nog lang niet. We zijn de zaak alleen beginnen onderzoeken, omdat we van drie van de grotere eigenaars het voorstel kregen om het complex over te kopen voor een bedrag van 35 miljoen frank.”

Bovendien blijken al meteen parkingproblemen op te duiken. De oude Europarking die in het gebouw vervat zit, moet gesloopt worden, en voor een nieuwe parking lijkt het stadsbestuur de capaciteit te willen beperken tot een tweehondertal wagens. Wat zowel volgens de huidige eigenaars als volgens BWCM veel te weinig zou zijn.

Amand maakt zich ook kwaad omdat in krantenartikelen de BWCM als een dochter van de Franse groep Lafayette (van de bekende gelijnamige Galeries Lafayette) werd voorgesteld. “BWCM is een dochter van de Franse Société des Centres Commerciaux ; Lafayette heeft met BWCM en met dit Mechelse project niets van doen,” zegt Amand formeel. Toch stellen enkele van de huidige eigenaars even formeel dat in de gesprekken met BWCM de groep Lafayette als belanghebbende werd voorgesteld.

Wordt vervolgd, zoveel is zeker.

EUROSHOPPING De BWCM toont interesse. Maar zo zijn er al wel meer promotoren gepasseerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content