Koks drinken Bombay

Gin was de favoriete drank van Winston Churchill en James Bond. Via populaire vintagecocktails als Dry Martini en Gin Tonic is gin weer helemaal terug. Chef-koks geven de voorkeur aan Bombay Sapphire.

Dat celebritychef Peter Goossens van het Hof van Cleve van een Bombay Sapphire Gin Tonic houdt, wisten wij al. Na zijn optreden op The Flemish Primitives in Brugge kwam de kok uit Kruishoutem het NH Hotel binnendwarrelen en trok hij met bevriende collegae naar de bar om daar de dorst te lessen met Sapphire Bombay Gin Tonic. Het drankje heeft een verfrissend effect en is voor een kok, na een hectische dienst aan het fornuis, een ideale opkikker.

Tijdens het kokscongres Lo Mejor de la Gastronomía in San Sebastián trakteerde Bombay Sapphire de deelnemers op een afterparty, die werd gehouden op een boot. Jonge doordrammers als Kobe Desramaults (In de Wulf), Olly Ceulenaere (Volta), Jason Blanckaert (Chez Jean) en Vincent Floorizone (Grand Cabaret) stonden er aan de toog met megasterren als Jonnie Boer (Librije), Wylie Dufresne (WD 50) en Heston Blumenthal (Fat Duck). De Bombay Gin Tonic was gratis en iedereen begon aan iedereen drankjes uit te delen. Een uur later werd de boot bijna uit het water getild door de verlichte geesten en twee uur later gingen de eerste koks letterlijk door de knieën. Bombay Gin Tonic is namelijk een verraderlijk lekker drankje, dat de gepaste euforie veroorzaakt om te vergeten dat men na de zoveelste dorstlesser beter kan stoppen.

Gin Tonic is, zoals Scotch and Soda, een zogenaamde highball cocktail. De naam staat voor een familie van gemengde dranken, die zijn samengesteld uit een geestrijke drank die is aangelengd met een flinke hoeveelheid niet-alcoholische drank. Bij een Gin Tonic wordt een kleine hoeveelheid superieure dry gin (5 cl) en een grote hoeveelheid tonic water van goede kwaliteit (bijvoorbeeld Schweppes Indian Tonic en liever nog het suikerarme Fentimans Tonic met aroma’s van citroengras) over een royale hoeveelheid ijs gegoten. De drank serveert men meestal in een longdrinkglas met een schijfje citroen of limoen. Het verhaal gaat dat Gin Tonic door de officieren van het leger van de Britse Oost-Indische Compagnie in India werd geïn- troduceerd. Tonic bevatte vroeger grote hoeveelheden bitter smakende kinine, waarmee men in de tropen malariabesmetting bestreed. De moderne tonic bevat minder kinine en is in menig geval aangezoet. De bittere smaak van de kinine is een gelukkige toevoeging aan de kruidige smaken van de gin.

De geestrijke drank gin is een rechtstreekse afstammeling van jenever en wordt gemaakt van een destillatie van gegist graanbeslag, waarbij jeneverbessen voor de typerende droge smaak zorgen. Het originele recept voor Bombay Dry Gin werd in 1761 ontwikkeld. Bombay Sapphire, de gin die wordt verkocht in de kenmerkende helderblauwe fles, bestaat sinds 1987. De smaak van Bombay Sapphire is zo verleidelijk omdat er naast jeneverbessen en de andere kruiden die in de oorspronkelijke Bombay Dry Gin worden gebruikt (engelwortel, citroenschil, amandelen, zoethout, liswortel, kaneel, korianderzaad) nog twee extra kruiden worden toegevoegd (cubebabessen en paradijskorrels). Bovendien werd de proportionele verhouding tussen de extracten veranderd. Hierdoor ontstond de gebalanceerde kruidigheid die zo typisch is voor Bombay Sapphire en die door koks zo wordt gewaardeerd.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content