Het volstaat om de keuken van Philippe Devos, alias Fox, binnen te stappen om te begrijpen hoe graag hij wel omgaat met potten en pannen en hoe tuk hij is op het bereiden van sauzen. De keuken vormt trouwens het hart van het huis van dit gezin uit Affligem en draait rond een groot fornuis met twee ovens en zes branders dat in een befaamd restaurant nauwelijks zou misstaan.
...

Het volstaat om de keuken van Philippe Devos, alias Fox, binnen te stappen om te begrijpen hoe graag hij wel omgaat met potten en pannen en hoe tuk hij is op het bereiden van sauzen. De keuken vormt trouwens het hart van het huis van dit gezin uit Affligem en draait rond een groot fornuis met twee ovens en zes branders dat in een befaamd restaurant nauwelijks zou misstaan. Devos is een fan van Italië. Tot 2006 verliep zijn loopbaan in de logistiek, bij Kipling en Scapa. Maar toen besloot hij zijn passie om te zetten in een onderneming en richtte Fox in a Box op. De idee kwam bij hem op tijdens een barbecue, waar koken met velen tegelijk deel uitmaakt van het gebeuren. Vanaf het begin bracht zijn bedrijf recepten op de markt waarvan de ingrediënten geleverd werden in een op maat gemaakte doos. "Het zijn gerechten die in gezinsverband of onder vrienden kunnen worden klaargemaakt", benadrukt hij. De bedoeling is duidelijk om te verrassen met originele bereidingen die eenvoudig klaargemaakt kunnen worden en van aard zijn om een avondje op te vrolijken. "De gerechten moeten klaar zijn op 30 tot 45 minuten." De ingrediënten zijn luchtdicht verpakt, "voor de versheid", gedoseerd en zo nodig versneden. De doos bevat ook het recept en een verrassing aangeboden door de chef: een kleine grappa voor bij de koffie, een huisgemaakte mostarda met pepers - een bereiding die hij oppikte in Toscane en die 's anderendaags kan worden gebruikt bij de overschotjes vlees of vis. Het concept is gebaseerd op de evolutie van de smaak. De keuken is erg onderhevig aan trends. In het tijdperk van Jamie Oliver kan een maaltijd onder vrienden door verscheidene gasten worden bereid. De bereiding maakt deel uit van het etentje. Voor de recepten ging Mister Fox zijn licht opsteken in Italië en Azië. Dat gaat dan in de richting van oosterse mosseltjes met citroengras en koriander als gerecht vooraf en een ossenhaasrol met tuinkruiden en handgesneden frietjes als hoofdgerecht, of sint-jacobsvruchten op een spiesje van rozemarijn, gevolgd door een lamskroon met verse groenten. Alles bij elkaar kunt u kiezen uit vier voorgerechten, vier hoofdgerechten en twee nagerechten. De menu's worden om de twee maanden gewisseld. Sinds vorige maand kan er worden besteld op de website. De prijzen variëren van 50 tot 80 euro voor een box voor vier personen, verzending niet inbegrepen (15 euro in heel het land). De box kan echter ook worden afgehaald op een parkeerzone aan de uitrit Affligem op de snelweg naar de kust. Om zijn boxen (zowel voor vier als voor zes personen) klaar te maken, heeft Philippe Devos de ruime garage voor twee auto's van zijn woning opnieuw ingericht. Hij heeft ook geïnvesteerd in een grote koelkast (5000 euro) en een toestel om de ingrediënten luchtdicht te verpakken. Het concept werd terdege uitgetest. "Elke keer dat de mensen de box openen, lachen ze", zegt hij opgetogen. En daarna beginnen de serieuze dingen... www.foxinabox.be Door Robert van Apeldoorn