Koers naar de zon

Californië zit bijna zonder stroom. Dat plaatst de aandelen van bedrijven die op een alternatieve manier energie leveren in het zonnetje. Die aandelen hebben echter stuk voor stuk een speculatief karakter.

AstroPower (ticker: APWR)

AstroPower is actief in de sector zonne-energie. In de eerste helft van januari sloot AstroPower een distributieovereenkomst met iGo voor de verkoop van nieuwe batterijen voor mobiele telefoons op zonne-energie. Volgens het bedrijf zelf ziet de markt voor deze batterijen er veelbelovend uit. Dankzij de nieuwe AstroCharger Solar Battery Charger wordt zonlicht onmiddellijk in elektriciteit omgezet.

AstroPower is al winstgevend en verwacht in de komende jaren een sterke groei van de resultaten. Die prognoses zitten echter al op zijn minst gedeeltelijk in de koers verrekend, want het aandeel noteert tegen een koerswinstverhouding van meer dan 100. Evenals de meeste sectorgenoten blijft AstroPower daarom een speculatief aandeel.

Evergreen Solar (ticker: ESLR)

Evergreen Solar is actief in dezelfde sector als AstroPower. Het aandeel noteert nog maar sinds de herfst van 2000 op Nasdaq. Na drie jaar van onderzoek en ontwikkeling is het bedrijf onlangs begonnen met productie op grote schaal. Belangrijk is daarbij de overeenkomst die werd afgesloten met het Japanse Kawasaki Heavy Industries. Het bedrijf maakt zonnepanelen en probeert die zo goedkoop en zo milieuvriendelijk mogelijk aan de man te brengen.

Onderzoek en ontwikkeling slorpen veel geld op en Evergreen Solar zal dan ook voorlopig niet uit de rode cijfers raken. Voor het boekjaar 2001 wordt een verlies van 0,58 dollar per aandeel verwacht. Pas over enkele jaren kan er aan winst worden gedacht.

Op 2 november 2000 kwam Evergreen naar Nasdaq tegen een koers van 14 dollar. Het aandeel viel snel terug tot 6 dollar, maar het uitbreken van de energiecrisis in Californië (zie ook blz. 54) kwam op het juiste moment. De koers heeft inmiddels weer een behoorlijk herstel laten optekenen. Wanneer het bedrijf een groei van 20% per jaar kan waarmaken, zou Evergreen een blijver op de markt kunnen worden.

H Power Corporation (ticker: HPOW)

Met H Power Corporation bevinden we ons in de sector van de brandstofcellen, een item dat op een bepaald moment op Wall Street zeer populair was bij de beleggers. Het gaat om een jong bedrijf, wat ook blijkt uit de omzetcijfers. De omzet bedroeg over het eerste kwartaal van het boekjaar 2000-2001 nog maar 776.000 dollar. Het verlies bedroeg 0,07 dollar per aandeel of evenveel als het jaar voordien.

Brandstofcellen kunnen elektriciteit leveren aan verafgelegen woningen in landelijke gebieden, maar de technologie kan ook mobiel worden toegepast. De activiteiten van H Power Corporation zijn echter nog niet rendabel en daar lijkt op korte termijn geen verandering in te komen.

Op de beurs heeft H Power Corporation al voor heel wat vuurwerk gezorgd. Het aandeel noteert nog maar sinds de zomer van 2000 op Nasdaq, maar de koers liet toch al een piek op 35 dollar en een bodem op 5 dollar optekenen. Momenteel lijkt de hype rond de brandstofcellen weer even over te zijn.

FuelCell Energy (ticker: FCEL)

FuelCell Energy is de favoriet van veel analisten binnen de sector van de brandstofcellen. Deze markt bevindt zich nog in de kinderschoenen en zal pas vanaf de overgang van 2001 naar 2002 echt commercieel geëxploiteerd kunnen worden.

Dat betekent dat FuelCell Energy de resultaten nog met rode inkt schrijft. Over het boekjaar 1999-2000 was er een verlies per aandeel van 0,32 dollar en in de komende twee jaar kan dat verlies nog verder oplopen. Het bedrijf moet immers zwaar investeren, zowel in O&O als in het opzetten van een marketing- en verkoopapparaat.

Van een bodem op 15 dollar in de lente van 2000, is de koers van FuelCell opgelopen tot een piek op 108 dollar. Vervolgens moest het aandeel weer wat gas terugnemen, onder meer als gevolg van de malaise in de technologiesector op Wall Street.

Capstone Turbine Corporation (ticker: CPST)

Capstone Turbine Corporation is een aandeel dat volgens Bear Stearns in de sector van de alternatieve energie goed in de gaten mag worden gehouden. Het bedrijf is gespecialiseerd in microturbines voor het produceren van elektriciteit. Capstone staat volgens de Amerikaanse zakenbank mee in de frontlinie wat het ontwikkelen van nieuwe energiebronnen betreft.

De resultatenrekening kleurt nog altijd rood en winst maken is er voor Capstone voorlopig niet bij. Beleggers die de aandelen kopen, moeten dus een langetermijnhorizon voor ogen hebben.

Capstone Turbine Corporation kwam in de zomer van 2000 naar Nasdaq, op een moment dat de technologiehype al over het hoogtepunt heen was. Toch ging de koers door naar een piek op bijna 100 dollar, om vervolgens scherp terug te vallen tot onder 20 dollar. Voorlopig is Capstone Turbine dus geen aandeel dat de goede huisvader mag interesseren.

Jos Sterk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content