Knutselen aan het imago van de sector

Christian Defrancq (55) wil eindelijk af van het slechte imago dat de verzekeringssector achtervolgt. Als kersverse voorzitter van Assuralia, de Belgische koepel van verzekeraars, heeft hij daarvoor de juiste touwtjes in handen.

Toeval,” beklemtoont Christian Defrancq. “Maar zeker en vast iets waar KBC trots op mag zijn.” Anno 2006 komt zowel de voorzitter van de Belgische Federatie van het Financiewezen, Febelfin, als van de Belgische koepel van verzekeraars, Assuralia, uit de KBC-stal. Defrancq is bij de financiële instelling gedelegeerd bestuurder van KBC Verzekeringen. Het is trouwens de eerste keer dat KBC het voorzitterschap van Assuralia op zich neemt.

Assuralia is voor de van oorsprong West-Vlaming geen onbekend werkterrein. Defrancq doorzwom er al enkele functies, voor hij gevraagd werd voor het voorzitterschap. Of hij een goede lobbyist is? “Ik ben wel extravert, maar of ik goed kan lobbyen, weet ik niet hoor,” lacht hij de vraag wat weg. “Het is aan de gedelegeerd bestuurder van Assuralia om het voornaamste lobbywerk te doen. Mijn taak is om gewicht in de schaal te gooien wanneer het nodig is, maar vooral om consensus te creëren binnen de sector zelf over onderwerpen die op tafel liggen.”

Geen enkele verzekeraar zal tegenspreken dat de sector een imagopoetsbeurt kan gebruiken. “Onterecht beschouwen sommige mensen ons als ondernemingen waaraan ze veel geld moeten betalen, maar die zelf niets uitbetalen als er zich schade heeft voorgedaan. Die perceptie is verkeerd. Kijk maar naar de schade-uitbetalingen op onze balansen. Dat zijn geen kleine sommen,” argumenteert Defrancq.

De vader van drie startte zijn loopbaan tussen de schoolbanken. “Mijn korte loopbaan als wiskundeleraar diende voornamelijk om mijn studies te betalen. Je kunt je niet eeuwig door je ouders laten onderhouden, vond ik.” Defrancq is licentiaat in de Wetenschappen, groep Wiskunde, en licentiaat in de Actuariële Wetenschappen. In 1975 trad hij in dienst bij Royal Belge. Bij de overname door Axa in 1998 stapte hij over naar KBC.

Na vijf jaar het internationale pad bewandeld te hebben, zal Defrancq zich nu meer toespitsen op België. En op het bancaire luik van KBC, waar Defrancq zal kennismaken met bijvoorbeeld de betalingssystemen, assetmanagement en leaseactiviteiten.

IS: voorzitter van Assuralia en gedelegeerd bestuurder van KBC Verzekeringen.

VRIJE TIJD: knutselen en koken.

A.G.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content