Klinkende Munt

K linkende Munt (van woensdag 3 tot en met vrijdag 12 juli) is intussen aan zijn elfde editie toe. En ook nu weer is het recept van het Brusselse stadsfestival, dat wordt georganiseerd door de Beursschouwburg, ongewijzigd gebleven: het is gratis; fris en onbekend talent staat er naast gevestigde waarden; en op het programma vindt u zowel jazz, niet-westerse muziek als hedendaagse dance terug… Kortom, een festival voor de nieuwsgierige muziekliefhebber.

Net als vorig jaar is er ook nu weer een openluchtconcert in de vroege avond op het Muntplein, gevolgd door twee concerten in BSBbis (het tweede om middernacht). Op woensdag 3 juli mag de Tsjechische zigeunerkoning Vera Bila (‘de witte’) en haar groep Kale (‘de zwarten’) het festival openen. Na Bila – vorig jaar een van de toppers op het Sfinks-festival – is het de beurt aan Electro Bamako, een jazzy en dance-achtige samenwerking tussen de Malinese zangeres Mamani Keita en de keyboards van de Fransman Marc Minelli. Om middernacht ten slotte maken de stemacrobaten van Fresk hun opwachting in BSBbis.

Op donderdag 4 juli staat de Armenian Navy Band onder leiding van de Armeense percussionist/zanger Arto Tunçboyaciyan op het openluchtpodium. Het vierkoppige (!) Paradox Trio combineert hedendaagse inventieve jazz met de ritmische en melodische complexiteit van de Balkantraditie, en La Fanfare du Belgistan wil u naar eigen zeggen “de fabeltastische belgistaanse muziek laten ontdekken”.

Vrijdag 5 juli wordt een hoogdag: het tweede album van het Amerikaanse Antibalas ( Talkatif, uit op Ninja Tune) is één bol energie: lekkere polyritmiek, onweerstaanbare grooves, kortom: stomend heet geweld in de beste Afrobeat-traditie van wijlen Fela Anikulapo Kuti. De faam van DJ Logic groeide vooral door zijn samenwerking met jazzmuzikanten. Zo speelde hij onder meer bij Marc Ribot, Joshua Redman, John Scofield en Don Byron. Jazz, hiphop, funk: Logic boort ze compromisloos van uw strot naar uw staartbeen. Afsluiter vrijdag is de Congolees-Schaarbeekse rapper Pitcho.

Andere aanraders zijn onder meer de klezmer van David Krakauer (de man stond met de Klezmatics aan de wieg van de klezmer-innovatie in New York en werkte samen met het Kronos Quartet en John Zorn, wo 10/7), The Bruknahm Project (hiphop vermengd met een stevige scheut improviserende jazz, wo 10/7), de mestizo-fiesta van Amparanoia (do 11/7) of de vegetale stadscocktail van Le Peuple de l’Herbe (vr 12/7).

J.L. [{ssquf}]

Klinkende Munt, van wo 3/7 t/m vr 12/7, op het Muntplein, in het Klein Kasteeltje of in BSBbis, Brussel.

Info: BSBbis, 02-513 82 90,www.beursschouwburg.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content