klein pamflet tegen twee sinjeurs

De heksenjacht tegen de allochtonen erotiseert Filip Dewinter, de heksenjacht tegen het Vlaams Belang erotiseert Patrick Janssens. Twee helden van karton demoniseren de tegenpartij. Boe, boe, boe, wat zijn wij onnoemelijk bang. Op de 15.000 vierkante kilometer van Vlaanderen is er in een halve eeuw minder haat, racisme, moord en doodslag dan op één vierkante kilometer in Bagdad in een halve week.

Zal het plebs van Filip Dewinter de proleten van de schone letteren, het penseel, de gitaar en de cultuurcentra ophangen? Felle taal in die richting gebruiken, staat o zo goed en masseert de excellente eigendunk. Artiesten die balen van de saaiheid van het leven, vinden het plezant om zich te wentelen in een waanwereld waarin morgen de nazistraatterreur van de jaren dertig opnieuw uitbarst.

Zal Impressing the Czar van William Forsythe, nu hemels gedanst in Antwerpen door het Ballet van Vlaanderen, geschrapt worden na de blijvende invloed van het Vlaams Belang? Bijlange niet. Zal Luc Tuymans, kunstenaar met serieuze prijzen in New York, geen pint meer kunnen drinken in Moeskop, zijn favoriete café op het progressieve Zurenborg, na de uitbraak van het VB in heel Vlaanderen? Bijlange niet. Zal Zuiderzinnen door de gedachtepolitie van het VB uit het trendy Zuid geveegd worden? Bijlange niet. Wie dergelijke nonsens gelooft en insinueert, hoort in het zothuis van Geel.

Links laweit. Patrick Janssens maakt zich belachelijk door voor Radio Centraal in Antwerpen te verklaren dat hij Dewinter en zijn partij voornamelijk kwalijk neemt dat zij de naam van ‘t Stad van A internationaal door het slijk halen. Overdrijven siert een polemist, niet de burgervader van een metropool. Janssens voegde eraan toe dat een Bask, een Bretoen, een Catalaan, een Corsicaan niet die problemen hebben met hun identiteit.

Ten eerste, Patrick Janssens zal altijd beschaamd zijn over zijn identiteit, want hij weet geen kosmopoliet te zijn die per onbevlekte ontvangenis ter aarde is besteld. Elk bloed en elke bodem zijn ten zeerste verdacht. Ten tweede gebeuren er in Vlaanderen en in zijn stad stommiteiten en racistische aanslagen, maar die zijn uiterst minimaal vergeleken met de haat, het racisme, de dood, het bloed dat giert door de straten van Bagdad, Kirkoets, Teheran, Islamabad en – als radicale moslims flippen – New York, Londen, Madrid, op Duitse sneltreinen of over afzienbare tijd in Brussel. Ten derde, de Basken, de Corsicanen van nu smijten met bommen, de Bretoenen en de Catalanen deden dat in het verleden. De eerste Vlaams Belanger die snapt hoe een bom werkt, moet nog geboren worden. Het ‘boe, boe, boe, wij zijn zo bang’ is pose en lokt internationale media naar de Schelde als vliegen naar een koeienvla. Links laweit is daarvoor schuldiger dan rechts canaille.

Filip Dewinter maakt zich belachelijk door het multiculturele gevaar in Vlaanderen op te pompen tot een Satan. Hij heeft wel terecht gewezen op de simplistische padvinderij van links over het multiculturalisme. Het gaat over meer dan gezellig couscous eten in het buurthuis. De woorden van het VB tegen de islam hebben sedert 9/11 trouwens meer voeding gekregen in de werkelijkheid dan de alarmistische scheldpartijen van zich o zo voortreffelijk wetende en zelfverafgodende nieuwe socialisten van SP.A, Spirit en Groen! Nieuwe socialisten die nog amper arbeiders vertegenwoordigen en des te meer leraren, culturelen, vrijgestelden en betoelaagde lanterfanters.

Simpele oplossing. Waarom is het Vlaams Belang een macht, ondanks het Antwerpse dipje? Het cordon sanitaire houdt het rechts-populisme krachtig omdat het niet het verkruimelingproces doorgaat van elke radicale beweging aan het bewind.

Waar zijn Jörg Haider en zijn rechtse mussenschrikken na de jongste verkiezingen in Oostenrijk? Weggeblazen door regeerslijtage en geruzie. Waar is de nalatenschap van Pim Fortuyn? Verbrast door kibbelende nullen en hufters. Waar zou het Vlaams Belang zijn als het federaal en in de gemeenten zou co-besturen? Verdampt tot fractietjes van Vlaams-nationalisten, conservatieven, querulanten en een occasionele nationaalsocialist uit een teletijdmachine.

Waaraan dankt men deze rommel? Jos Geysels bedacht het cordon sanitaire en Vlaanderen en België worden daardoor verkiezing na verkiezing surrealistischer. Men kan om morele redenen gloeiend tegen het VB zijn en dus met de beste bedoelingen elk bestuursconctact weigeren, maar iedereen die geen politieke dilettant is, weet dat bedoelingen loffelijk zijn en resultaten tellen. Geysels kan zich verder wentelen in de slagroom van zijn uitverkorenheid; hij en zijn Groenen zijn uitgeteld.

Wil Patrick Janssens of het politieke establishment komaf maken met het Vlaams Belang, dan is de oplossing simpel: verpak het VB in een coalitie. Over zes jaar is de partij dan gereduceerd tot een honderdduizendtal onmachtigen.

De auteur is directeur van Trends. Reacties: frans.crols@trends.be

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content