Klein is fijn

Een groter beheerdersteam moet ervoor zorgen dat de portefeuille van het fonds Petercam Equities European Small & Midcaps minder Belgisch kleurt.

Petercam Equities European Small & Midcaps is een van de oudste fondsen van Petercam. Het is ook een van de eerste beleggingsproducten die focussen op kleine en middelgrote kapitalisaties die in België zijn gecommercialiseerd. Het fonds, dat vroeger werd beheerd door Guy Lerminiaux (nu CIO Equities van het beurshuis), is vandaag in handen van drie beheerders: Bart Geukens, en sinds kort Alexandre Weinberg en Gilles Lequeux.

Verankerd in België

Onderzoek heeft aangetoond dat een aandelenfonds dat is belegd in kleine en middelgrote kapitalisaties vaak beter presteert dan een portefeuille die bestaat uit grote kapitalisaties, op voorwaarde dat de beleggingshorizon lang genoeg is. Op korte termijn en op een volatiele markt worden kleine en middelgrote kapitalisaties harder afgestraft door hun gebrek aan liquiditeit.

De beheerders leggen veel bedrijfs-bezoeken af om de schaarse beleg-gingskansen op het spoor te komen. Kleine kapitalisaties worden minder vaak gevolgd door analisten in de markt-zalen. De drie beheerders hebben sinds begin 2014 al 220 directieteams van Europese small- en midcaps ontmoet. De uitbreiding van het team moet het ook mogelijk maken de portefeuille iets minder Belgisch te kleuren. 19 procent van de beheerde activa was eind oktober belegd in bedrijven die noteren op de Beurs van Brussel.

Fundamentele analyse

De beheerders hechten groot belang aan de fundamentele analyse van bedrijven, met een relatief geconcentreerde portefeuille (45 à 55 waarden) en gecontroleerde beleggingen. Een aandeel heeft een core– of een satellite-positie in de portefeuille. Een core– participatie heeft een gewicht tot 3 procent van de beheerde activa, tegenover 1,5 procent voor een satellite-participatie. De turn-over is relatief laag: een aandeel blijft gemiddeld tussen drie en vijf jaar in portefeuille.

“We zoeken vooral bedrijven waarvan we verwachten dat ze op lange termijn goed presteren. Ze moeten beschikken over duidelijke concurrentievoordelen en over een management van goede kwaliteit. De doelstelling die we voor elke positie vooropstellen, is een verdubbeling binnen de vijf jaar”, onderstreept Bart Geukens. Hij meent dat de beheerde activa van het fonds kunnen stijgen tot 500 miljoen euro, tegenover 100 miljoen vandaag, zonder schade toe te brengen aan de capaciteit van de beheerders om te investeren in kleine bedrijven. “Wij willen een echt small- en midcapsfonds blijven.”

Soliditeit

Onder de Belgische waarden in de portefeuille zijn CFE en Kinepolis. “Wij zijn teruggekeerd naar CFE na de operatie met Ackermans & van Haaren. De groep werd daarmee wereldleider in offshore baggeren — een sector met een hoge toetredingsdrempel.”

Petercam Equities European Small & Midcaps

Isin-code: BE0058185829

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content