Klein is beter dan groot

Franklin Templeton blijft de leider in het segment van de smallcaps uit de opkomende landen.

Sinds begin dit jaar draaien de aandelenmarkten van de opkomende landen weer op volle toeren. Dat is vooral het gevolg van het herstel van de grondstoffenprijzen – de olieprijs in het bijzonder – en de verbeterde toestand op de valutamarkten. “De kloof tussen de economische groei in de groeilanden en in de ontwikkelde landen is opnieuw groter aan het worden”, zegt Claus Born, senior vicepresident van de Templeton Emerging Markets Group. “We verwachten dat die tendens de komende jaren nog doorzet.”

“Na vier jaar van stagnatie en een correctie in 2015 kan ik niet anders dan vaststellen dat het marktsentiment over de groeilanden sterk is verbeterd. Fondsen beleggen opnieuw in die markten, na meerdere jaren van grootschalige kapitaalvlucht.” Volgens Born ziet het ernaar uit dat de bedrijfsresultaten nog verder kunnen verbeteren. “De indexen van de opkomende markten zijn traditioneel een goede vooruitlopende indicator van de verbetering van de winsten.”

Internationale kantoren

Small- en midcaps uit de opkomende landen zijn een zeer interessante optie om te beleggen in de opkomende markten, vindt Born. “De 23.000 kleine en middelgrote kapitalisaties vertegenwoordigen 90 procent van de beursgenoteerde bedrijven in die regio’s. Ze worden weinig gevolgd door analisten en zitten vaker in de portefeuilles van lokale beleggers. Dat veroorzaakt anomalieën in de waarderingen, waar wij van kunnen profiteren.”

In het segment small- en midcaps uit de opkomende markten haalde het fonds Templeton Emerging Markets Small Caps, beheerd door de legendarische Mark Mobius, het beste rendement over drie en vijf jaar. Het product sleepte in 2014 en 2016 de Trends Fund Award in de wacht in de categorie aandelenfondsen uit de opkomende landen. Sinds begin dit jaar bedraagt het rendement 5,83 procent.

Die goede prestaties zijn deels te danken aan het uitgebreide kantorennetwerk dat Templeton heeft uitgebouwd in Mexico, Turkije, Argentinië, Brazilië, Polen, Roemenië, Moskou, Dubai, Zuid-Afrika en in acht Aziatische landen. “Bedrijfsleiders zijn veel meer beschikbaar als er een lokaal kantoor aanwezig is met mensen die dezelfde taal spreken”, stelt Claus Born. “Dat geldt voor kleine bedrijven die niet elke dag te maken hebben met analisten en vermogensbeheerders, maar ook voor grote bedrijven. Zo kunnen we beleggingskansen heel vroeg in de levenscyclus van die bedrijven opsporen.”

Voorzichtig beleggen

“We zijn zeer voorzichtig als we beleggen. Wij zoeken naar bedrijven die financieel gezond zijn en een uitstekend management hebben, dat positief staat tegenover de minderheidsaandeelhouders. We mijden doelbewust te risicovolle marktsegmenten.” Daardoor is de volatiliteit van het product vrij laag in vergelijking met concurrerende fondsen. “We hebben een vrij lage activarotatie van 20 à 30 procent per jaar, wat erop neerkomt dat we onze posities gemiddeld drie tot vijf jaar in portefeuille houden.”

Frédéric Dineur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content